Parama dėkojame




Vilniaus valdžia imasi keisti dviejų sostinės gimnazijų pavadinimus

pavadinimusVilniaus savivaldybės Istorinės atminties komisija trečiadienį pritarė Salomėjos Nėries ir Sofijos Kovalevskajos gimnazijų pavadinimų keitimui.

Vilniaus Salomėjos Nėries gimnaziją ketinama pervadinti į Šv. Kotrynos gimnaziją, o Vilniaus Sofijos Kovalevskajos gimnazija taps Vilniaus Sostinės gimnazija.

Pasiūlymus dėl naujų mokyklų pavadinimų savivaldybei teikė pačių gimnazijų bendruomenės.

Vis tik Salomėjos Nėries gimnazijos bendruomenės siūlomas Šv. Kotrynos pavadinimas sąraše buvo antras, mokykla prioritetą teikė Vilniaus medijų gimnazijos pavadinimui, tačiau komisijai toks siūlymas pasirodė trumpalaikis.

„Komisija liko prie Šv. Kotrynos pavadinimo, kuris kalba ir apie vietą, kurioje yra gimnazija, gražiai įsiprasmina pavadinimas vietos kontekste ir istoriškai pavadinimas tinkamas, įamžinantis ir moteris, kas gražu, kad nenutolstam nuo šios krypties“, – trečiadienį BNS sakė komisijos pirmininkė Kamilė Šeraitė-Gogelienė.

Tam, kad gimnazijų pavadinimai būtų keičiami, komisija pritarė vienbalsiai, tačiau kilo klausimų, ar leksiškai Vilniaus Sostinės gimnazijos pavadinimas yra tinkamas.

„Bet kadangi pati bendruomenė teikė tokį pavadinimą, tai komisija pritarė tokiam teikimui ir nekvestionavo bendruomenės iniciatyvos“, – sakė K. Šeraitė-Gogelienė.

Vasario 28 dieną Istorinės komisijos sprendimui dar turės pritarti Vilniaus miesto savivaldybės taryba.

Sofijos Kovalevskajos gimnazija pavadinimą nori keisti dėl galimo painiojimo su kitomis ugdymo įstaigomis. Be to, anksčiau mokykla laikėsi matematinės krypties, dabar ji keičiasi, todėl ir matematikės S. Kovalevskajos pavadinimas nebėra tinkamas.

Tuo metu diskusijos dėl Salomėjos Nėries gimnazijos pavadinimo tęsiasi jau kurį laiką.

Savo ruožtu klausimą dėl poetes vardo suteikimo viešiesiems objektams svarsto ir vadinamoji desovietizacijos komisija. Ji tą daryti ėmėsi pernai gegužę Lietuvoje įsigaliojus totalitarinių, autoritarinių režimų ir jų ideologijų propagavimo draudimas.

S. Nėris drauge su kitais rašytojais kūrė sovietų valdžią šlovinančią poeziją ir prozą, 1940 metais kaip Liaudies Seimo delegatai vyko į Maskvą su prašymu priimti Lietuvą į Sovietų Sąjungą.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode