Krašto kultūros premijos laureatė A. Pečiulytė: „Esu laiminga, nes darbas ir hobis sutampa“

Gražiausių metų švenčių išvakarėse tradiciškai pagerbtas Kėdainių krašto kultūros premijos laureatas. Šiemet miesto rotušėje garbingą apdovanojimą Daugiakultūrio centro vadovei, Šėtos gimnazijos mokytojai Audronei Pečiulytei įteikė rajono savivaldybės meras Saulius Grinkevičius.

„Šiųmetė Kėdainių krašto kultūros premijos laureatė tikrai verta šio apdovanojimo. A. Pečiulytė yra gerbiama ir mylima daugelio kraštiečių. Ji aktyvi, inicijuoja ir įgyvendina daugybę projektų. Be to, sukaupusi didelį istorinių žinių bagažą, noriai jomis dalijasi tiek su jaunimu, tiek su brandžiais žmonėmis. Džiaugiuosi komisijos sprendimu Krašto kultūros premiją skirti Daugiakultūrio centro administratorei“, – įteikdamas premiją sakė S. Grinkevičius.

Penktoji laureatė, dirbanti Kėdainių krašto muziejuje

29-ąja Krašto kultūros laureate tapusi A. Pečiulytė sakė, kad yra laiminga, nes jos darbas ir hobis sutampa.

„Šią premiją labai vertinu. Juk ji – seniausias apdovanojimas mūsų krašte. Smagu, kad pastebėtas ir įvertintas mano bei kolegų darbas. Man labai įsiminė pati pirmoji ekskursija, kurią surengiau verslininkui iš Kanados. Mes klajojome po Kėdainių senamiestį, jam pasakojau apie krašto istorijos vingius. Kartais net nurausdavau, nes buvo nesmagu, kad ne viskas gražu ir sutvarkyta, tačiau svečias mane nuramino pasakęs, kad mes turime turtą, siekiantį tokius laikus, kai, pavyzdžiui, Amerikos dar net nebuvo. Tada aš supratau, kad mes tikrai turime kuo didžiuotis. Dirbdama muziejuje gavau daugybę patirties, o labiausiai vertinu tai, kad galėjau išvažiuoti į įvairias stažuotes. Izraelyje, Vašingtone, Niujorke, Lenkijoje aš skleidžiau žinias apie Kėdainius ir bandžiau pažinti kitus kraštus. Esu laiminga, nes dirbu mėgstamą darbą“, – sakė A. Pečiulytė.

Naująją Krašto kultūros premijos laureatę sveikino kolegos, Šėtos gimnazijos vadovai ir mokiniai, Krašto kultūros premijos laureatai, artimieji. Daug gražių žodžių išsakė Kėdainių krašto muziejaus direktorius Rimantas Žirgulis, pastebėjęs, kad Audronė yra puiki kolegė, nuolat siūlanti įvairius sumanymus. Jis pasidžiaugė, kad A. Pečiulytė tapo penktąja muziejaus darbuotoja, kuriai įteikta ši garbinga premija. Tokį apdovanojimą pelnė muziejuje dirbusi Dalia Bečelienė-Lopez Madrona, Regina Lukminienė, Algirdas Juknevičius ir R. Žirgulis.

Premija skirta 26-ąjį kartą

Kėdainių krašto kultūros premija yra inicijuota krašto garbės pilietės, gydytojos Teklės Bružaitės ir teikiama nuo 1991 metų. Šiais metais kultūros premija yra skiriama 26-ąjį kartą, 29-ąjam laureatui. Juo ir tapo Daugiakultūrio centro vadovė A. Pečiulytė, kurią šiam apdovanojimui rekomendavo Kėdainių rajono savivaldybės jaunimo reikalų taryba ir Šėtos gimnazija. Ji buvo pasiūlyta už aktyvų, nuoširdų ir geranorišką darbą su jaunimu puoselėjant ir propaguojant krašto istoriją ir etnokultūrą, profesionalųjį ir mėgėjų meną.

Kėdainių krašto muziejuje A. Pečiulytė dirba 24 metus, o Daugiakultūrio centro vadove – nuo pat šio centro įkūrimo 2002 m.

A. Pečiulytė yra daugelio projektų ir iniciatyvų sumanytoja bei vykdytoja, aktyvi kitų įstaigų ir organizacijų vykdomų projektų dalyvė. Ji nuolat dalyvauja ir pati rengia seminarus, konferencijas krašto kultūros paveldo, istorijos klausimais, ne kartą yra skaičiusi pranešimus tarptautinėse konferencijose, dalyvavusi stažuotėse užsienyje.

Daugiakultūris centras – draugiškiausia erdvė

A. Pečiulytė yra parengusi televizijos laidų ciklą apie Kėdainių krašto istoriją. Kartu su kolegomis ji išleido Kėdainių istorijos pratybų sąsiuvinius moksleiviams, taip pat yra kelių leidinių sudarytoja ir bendraautorė. Laureatės vykdomos edukacinės programos ir ekskursijos po miestą bei žymiausias Kėdainių rajono vietas leidžia geriau pažinti savojo krašto paveldą ir juo didžiuotis.

2014 metais, Jaunimo reikalų departamentui prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos vykdant akciją „Rezervuota jaunimui“, kėdainiečiai draugiškiausia ir patraukliausia erdve išrinko Kėdainių krašto muziejaus Daugiakultūrį centrą. Jaunimo teigimu, tai nėra tik pastatas, tai – istorijos, kultūros ir meno sala, kurioje galima susipažinti ne tik su krašto istorija ir etnokultūra, bet ir pažinti skirtingų kultūrų tradicijas ir papročius, sutikti ir pabendrauti su įvairių šalių menininkais, kūrėjais ir bendraamžiais.

Visi kandidatai buvo verti apdovanojimo

Rajono vadovas S. Grinkevičius taip pat pasidžiaugė, kad visi premijai pasiūlyti kandidatai buvo verti apdovanojimo. Meras visiems nominantams įteikė atminimo dovanas.

Be A. Pečiulytės buvo nominuota:

Vitalija Augulienė, Kėdainių kultūros centro Vilainių skyriaus būrelio ir „Rankdarbių kraitė“ vadovė, renginių organizatorė ir rankdarbių puoselėtoja, skatinanti būrelio nares dalyvauti parodose ar renginiuose ne tik Kėdainiuose, bet ir kituose Lietuvos regionuose;

Rita Mockienė, aktyvi Pagirių krašto istorijos ir etninės kultūros puoselėtoja, choreografijos mokytoja ir meno vadovė, šokiui subūrusi įvairių amžiaus grupių pagiriečius, o jos vadovaujami kolektyvai yra tapę rajono ir respublikinių konkursų, festivalių nugalėtojais bei prizininkais;

Genovaitė Šaučiūnienė, meno kūrėja, Kėdainių kultūros centro direktorės pavaduotoja, vaikų ir jaunimo teatro studijos „Polėkis“ vadovė ir režisierė, mokanti teatro paslapčių beveik prieš 17 metų suburtos Vaikų ir jaunimo teatro studijos „Polėkis“ jaunuosius artistus, ji yra daugybės kultūrinių projektų iniciatorė ir vykdytoja, naujų ir tradicinių renginių režisierė bei organizatorė;

Vitalis Vidikas, Kėdainių muzikos mokyklos mokytojas, džiazo muzikos puoselėtojas ir atlikėjas, festivalio „Broma Jazz“ ir kitų renginių iniciatorius ir organizatorius. Jo vadovaujami kolektyvai garsino ir tebegarsina Kėdainius didžiuosiuose šalies džiazo festivaliuose.

„Faktas, kad šįkart sulaukėme net penkių kandidatų, rodo, jog mūsų krašte gyvena ir dirba labai daug šaunių kūrybingų žmonių“, – sakė S. Grinkevičius.

Kėdainių rajono savivaldybės informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode