Parodoje – įamžinta istorija

Sausio 11 d. Mažeikių rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje atidaryta Lietuvos nacionalinės premijos laureato, Vytauto Didžiojo universiteto profesoriaus, fotomenininko Romualdo Požerskio fotografijų paroda „Lietuva 1988–1993 m. Sausio 13-ajai atminti“.

Tu esi taikinys

Kaip jau įprasta, neeilinį vakarą pradėjo Skaitytojų aptarnavimo skyriaus vedėja Dangira Undžienė, kuri sakė: „Šioje žymaus fotomenininko Romualdo Požerskio parodoje autentiškai pasakojama Lietuvos istorija ir parodomas kelias į Laisvę. Vaizdai, užfiksavę dramatiškus istorinius įvykius – nuo pirmųjų Sąjūdžio mitingų iki sovietinės kariuomenės pasitraukimo iš Lietuvos – turi neįkainojamą dokumentinę vertę. Tačiau tai daugiau nei vien istorijos vaizdiniai dokumentai. Fotografijose įamžinti ne tik svarbūs įvykiai, bet ir jų dalyvių išgyvenimai, netiesiogiai perteiktos paties fotografo anuomet patirtos emocijos. Pristatomame istorinių dramatiškų nuotraukų albume „Lietuva 1988–1993“ yra tokia ištrauka: „Auštant siautė smarki pūga, o aš užlipau ant Parlamento stogo, kad galėčiau nufotografuoti žmones ir įamžinti tai, kas vyksta aplink. Po kurio laiko prie manęs prisistatė kažkoks žmogelis ir įspėjo: „Nufotografuok ir greičiau dink iš čia, nes tu esi taikinys.“

Šiandieninėje ekspozicijoje eksponuojami 22 įvairaus formato darbai, iliustruojantys ir kitus svarbius įvykius: akcijas „Apkabinkime Baltiją“ (1988-09-03) bei „Baltijos kelias“ (1989-08-23).

Juostinės fotografijos unikalumas

Renginyje dalyvavo ir Lietuvos fotomenininkų sąjungos pirmininkasGintaras Česonis. Nors svečias lemtingais įvykiais buvo dar jaunas, bet jau tada fotografavo ir įamžino nemažai svarbių momentų, o nuotraukos iš Sausio 13-osios įvykių yra laimėjusios konkurse. „Šiandien tinkama diena prisiminti svarbius įvykius, daug ką nulėmusius Lietuvai. Visada džiaugiuosi galėdamas išvažiuoti iš Vilniaus į atokesnius miestus ir vietoves. Ši paroda taip pat keliauja po Lietuvą. Viena jos dalis šiuo metu yra Rietave, kita Mažeikiuose, vėliau keliaus toliau. Šiandien net negalėčiau pagalvoti, kad tokie dalykai pasikartotų dar kartą, tačiau kartais atrodo, kad tikrąsias vertybes iškeitėme į materialius dalykus. Šiandieninė skaitmeninė fotografija ir socialiniai tinklai tapo svarbiu komunikavimo įrankiu, tačiau senosios juostinės fotografijos išliekamoji vertė nenuginčijama. Juostelė turi savo kvapą, primena kažką konkretaus, labai asmeniško. Šiais laikais kasdien nufotografuojama milijonai vaizdų, o nuotraukos sukeliamos į kompiuterius bei laikmenas ir dažnai nutinka, kad jos paprasčiausiai pamirštamos. O ar jums Maidano įvykiai Ukrainoje nepriminė Sausio 13-osios įvykių Lietuvoje?“ – klausė ir kvietė susirinkusius vakaro dalyvius diskutuoti bei prisiminti G. Česonis.

Paroda veiks iki sausio 31 d.

Vytas ALEKNAVIČIUS

Autoriaus nuotr.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode