Tremtiniai posėdžiavo ir linksminosi

Sausio 18-ąją Mažeikių kultūros centro mažojoje salėje vyko Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių bendrijos Mažeikių skyriaus ataskaitinis susirinkimas ir tremtinių choro „Atmintis“ koncertas. Susirinkimui pirmininkavo ir koncertą vedė Bronė Viesulienė.

Supažindino su bendrijos veikla

Dar prieš prasidedant susirinkimui, bendrijos tarybos narė Irena Reivytienė pateikė gausiai susirinkusiems žiūrovams du didžiulius albumus su sustabdytomis bendrijos Mažeikių skyriaus gyvenimo 2016- aisiais metais akimirkomis. Nuotraukose užfiksuotas dalyvavimas įvairiose šventėse, garbaus jubiliejaus sulaukusių bendrijos narių paminėjimai ir kitokių progų bei susiėjimų akimirkos.

     Po sugiedoto himno vedėja pakvietė prisiminti tuos, kurių jau nebėra kartu, ir pagerbi jų atminimą tylos minute.

Ataskaitą apie bendrijos Mažeikių skyriaus darbą pateikė pirmininkė Bronė Tautvydienė: „Prabėgo dar vieni metai, ir štai vėl aš stoviu prieš jus norėdama supažindinti su praėjusių metų bendrijos Mažeikių skyriaus darbo rezultatais. 2016-aisiais metais buvo 322 nariai. 3 išvyko, 7 mirė, 4 atėjo nauji. Šiuo metu yra 316. Gaila, kad nario mokestį reguliariai moka tik maždaug pusė narių.“ Pirmininkė papasakojo apie praėjusių metų veiklą, kurią sudaro visuomeniniai renginiai ir išvykos bei nuoširdžiai padėkojo pagalbininkams: tremtinių ir politinių kalinių choro vadovei Zitai Gužauskienei, tarybos nariams, Savivaldybei bei daugeliui kitų.

Apie biudžetą ir darbus

Apie bendrijos Mažeikių skyriaus biudžetą, pajamas ir išlaidas kalbėjo revizijos komisijos pirmininkė Liudmila Tereščenko. Apie nuveiktus darbus taip pat kalbėjo Lietuvos politinių kalinių sąjungos Mažeikių skyriaus pirmininkas Albertas Ruginis: „Prie geležinkelio stoties pastatytas paminklas tremtiniams, įamžintas partizanų atminimas, atidengtos atminimo lentos.“ A. Ruginis taip pat dėkojo už pagalbą, o renginio vedėja labai šiltais žodžiais atsiliepė apie šį žmogų: „Su juo labai malonu bendrauti, jis niekada nepamiršta mūsų pakviesti į bet kokį renginį.“

Į mielus bendražygius Mažeikių Sąjūdžio vardu kreipėsi Jadvyga Bičkuvienė (1992–1995 m. ji vadovavo Mažeikių Sąjūdžiui).

Tėvynės sąjungos-krikščionių demokratų partijos pirmininkė Lina Rimkienė kalbėjo apie laisvę ir apie tuos, kurie jau užaugo laisvoj Lietuvoj: „Sausio 13-oji, Vasario 16-oji, Birželio 14-oji. Nepavarkim ateiti ir paminėti šių datų.“

Išsamų pranešimą perskaitė bendrijos tarybos narė I. Reivytienė: „1918 m. pirmieji Baltijos šalyse atkūrėme Nepriklausomybę. Greitai švęsime 100-mečio jubiliejų. Šiandien esame atviri pasauliui, o mūsų istorija neatskiriama nuo naujovių, todėl pasveikinkime Lietuvą 100-mečio proga, pasijuskime jos dalimi ir prisidėkime prie jos ateities kūrimo.“ Taip pat I. Reivytienė džiaugėsi, kad ne tik bendrija, bet ir Sąjūdis, politiniai kaliniai ir Tirkšlių Juozo Vitkaus-Kazimieraičio pagrindinės mokyklos jaunieji šauliai prisidėjo šventinant Rūpintojėlį Tirkšlių kapinėse. Šiemet, pasak I.Reivytienės, bendrijos Mažeikių skyrius planuoja organizuoti pažintines keliones po Trakų regioną, Biržų kraštą ir kitas žymesnes Lietuvos vietas. Taip pat būtinai žada dalyvauti Savivaldybės rengiamose Europos paveldo dienose.

Už pasiaukojamą darbą „Atminties“ chore nuoširdžiai dėkojo jo vadovė Z. Gužauskienė., o B.Tautvydienė dar priminė, kad chore labai trūksta vyrų, todėl visi vyriškiai mielai kviečiami prisijungti prie choristų.

Praėjusių metų Politinių kalinių ir tremtinių bendrijos Mažeikių skyriaus darbas buvo įvertintas gerai, nors buvo pasiūlymų įvertinti labai gerai. Beliko tik palinkėti, kad tai įvyktų šiais metais.

Liūdnos ir linksmesnės                     

Po oficialiosios dalies prasidėjo „Atminties“ choro koncertas. Pasak jo vedėjos B.Viesulienės, tremtinių gretos mažėja, o kažkada ne tik jauni vyrai, bet ir merginos, eidami partizanauti, labai aiškiai žinojo, kad jų darbas beprasmis, todėl pirmoji daina vadinasi „Ištikimybė“. Daina „Tremtinio rauda“ sugrąžino į praeitį, į tolimus tremties metus. Koncerto vedėjos teigimu, tremtiniai negali nedainuoti, nes kiekvienais metais prie gražios Lietuvos upės Dubysos vyksta šventės, kuriose dalyvauja jaunimas, šauliai ir, žinoma, tremtiniai. „Lietuvių liaudies dainas dainavo mūsų proseneliai, dainavo seneliai ir tėvai, jas dainuojame ir mes“, – sakė B. Viesulienė ir pakvietė pasiklausyti dainos apie bijūnėlį.

      Choras dovanojo publikai ne vien tik liūdnas dainas. Buvo ir linksmesnių: „Tamošius bekepuris“, „Gimtinės takais“ ir kitos.

      Politinių kalinių ir tremtinių bendrijos Mažeikių skyriaus ataskaitinį susirinkimą ir choro „Atmintis“ koncertą užbaigė Mažeikių vaikų ir jaunimo folkloro ansamblis „Alksniukai“, kurie ir smagiai grojo, linksmai dainavo ir trankiai šoko.

Valerija KVEDARAITĖ

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode