Pristatyta nauja programa

Sausio 16 d. Mažeikių rajono savivaldybės tarybos posėdžių salėje pristatytas Mažeikių rajono savivaldybės rengiamas projektas „Visuomenės dalyvavimo kraštovaizdžio formavime programa, rengiant kraštovaizdžio tvarkymo projektą Ventos upės slėnyje“, kurį pristatė UAB „IDUS“ projektų vadovė Raimonda Ivaškevičienė.

Planuojamo ES struktūrinių fondų lėšomis remiamo projekto tikslas – pagerinti Mažeikių miesto kraštovaizdžio būklę. Renginio dalyviams pateikta išsami programa: tikslai ir uždaviniai, teritorijos ribos, planuojama veikla, kraštovaizdžio tvarkymo projektas ir numatomos priemonės. Šis pristatymas visuomenei surengtas vadovaujantis Aplinkos ministerijos reikalavimais, prieš projektuojant kraštovaizdžio gerinimo veiklą.

Numatoma Ventos slėnio tvarkymo teritorija patenka į Europos ekologinio tinklo „Natura 2000“ paukščių ir buveinių apsaugai svarbios teritorijos ribas. Tai dalis subnatūralios (neurbanizuojamos) rekreacinės aplinkos kraštovaizdžio tvarkymo zonos. Svarbu pažymėti, kad Ventos upės slėnis skirtas griežės (Cerx cerex) ir tulžio (Alcedo atthis) apsaugai, kurie įrašyti į Raudonąją knygą. Bendras tvarkymo plotas sudaro 10 hektarų teritorijos.

Šiuo metu nagrinėjama zona apleista, praradusi natūralią kraštovaizdžio struktūrą, neužtikrinamas ekologinės sistemos vientisumas, teritorija nepritaikyta poilsiui ir laisvalaikio praleidimui, pėsčiųjų takai susidėvėję, trūksta suoliukų ir šiukšliadėžių, neišnaudojamas Ventos upės rekreacinis potencialas.

Numatomas projektas leistų sustiprinti šios vietos rekreacinę funkciją, išryškintų gamtinę aplinką bei jos savitumą, užtikrinant ekologiškai svarbią vietovės apsaugą.

Renginyje dalyvavo Seimo narys K. Bartkevičius, jo padėjėjas Č. Čyžas, mero pavaduoja S. Bernotienė, Savivaldybės specialistai ir miesto gyventojai. Po pristatymo užduota nemažai klausimų dėl būsimų pėsčiųjų takų tvirtumo, dviračių takų, apšvietimo ir pan. Į tai buvo atsakyta, kad lygiagrečiai bus vykdomas dar vienas projektas, kurį finansuos jau kita ministerija. Jis apjungs dviračių takus, poilsio aikšteles, apšvietimą, pavėsines, infrastruktūrą ir kt.

Belieka laukti ir tikėtis, kad Ventos upės slėnis jau netrukus taps žymiai patrauklesnis ir mielesnis Mažeikių miesto gyventojams bei svečiams.

Vytas ALEKNAVIČIUS

Aut. nuotr.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode