Pristatomi Lietuvos prezidentai

Sausio 18 d. Mažeikių muziejuje atidaryta istorinės Lietuvos Respublikos Prezidentūros Kaune paroda „Pirmasis iš piliečių“. Tai pirmasis Mažeikių muziejaus renginys, skirtas Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečiui pažymėti.

Išsami informacija

Nors pristatoma dokumentinė medžiaga lakoniška, tačiau pakankamai informatyvi. Kiekvienam prezidentui skirti dideli lakštai ir keli papildomi teminiai lakštai „Monarchija ar Respublika?“ bei „Perrašyta Konstitucija“, pasakoja ne tik apie konkrečią asmenybę, bet ir pateikia informaciją apie Lietuvos valstybės kūrimąsi, Prezidento institucijos Lietuvoje atsiradimą, Konstitucijos pakeitimus, kitus svarbius, įdomius momentus.

Parodos lankytojai turi puikią galimybę susipažinti su informacija apie mūsų šalies prezidentus: Antaną Smetoną, Aleksandrą Stulginskį, Kazį Grinių, Algirdą Mykolą Brazauską, Valdą Adamkų ir Dalią Grybauskaitę. Pateikiamos šalies vadovų biografijos, informacija apie jų prezidentavimo laikotarpius, pateikiami ir jų priesaikų tekstai. Yra paminėti faktai ir apie buvusį prezidentą Rolandą Paksą, kuris 2003 m. neteko posto ir privilegijų po apkaltos.

Ilgiausiai prezidento poste, net 15 metų, išbuvo Antanas Smetona (1919–1920;1926–1940), o trumpiausiai – šešis mėnesius – Kazys Grinius (1926). Verta prisiminti, kad didžiausią įtaką Mažeikių miesto ekonominiam vystymuisi ir plėtrai savo politinės karjeros metu padarė Algirdas Mykolas Brazauskas. Tuo metu buvo pastatyta Naftos perdirbimo gamykla, daug svarbių miesto infrastruktūros objektų, gyvenamųjų namų. Būdamas prezidentu, jis ir toliau daug dėmesio skyrė Mažeikiams.

Numatoma paskaita

Rugsėjo mėnesį muziejaus planuose taip pat numatyta mokslinė konferencija „Valstybei – 100 metų“ ir kiti renginiai.

Visi besidomintys Lietuvos istorija kviečiami aplankyti šią parodą, o vasario mėnesį apie Lietuvos prezidentus planuojama surengti paskaitą.

Paroda veiks iki kovo 13 dienos.

Vytas ALEKNAVIČIUS

Autoriaus nuotr.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode