Tarp Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio renginių – Nepriklausomybės Akto signatarų atminimo įamžinimas

Artėja Lietuvos valstybei reikšminga data – Lietuvos valstybės atkūrimo (1918 m.) šimtmečio minėjimas. Ši data glaudžiai siejasi su nekilnojamojo kultūros paveldo, atskleidžiančio Lietuvos valstybingumo ženklus, pristatymu, aktualizavimu, sklaida. Su Plungės rajono savivaldybės Alsėdžių miestelio vardu susieti du 1918 metų Vasario 16-osios Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarai: Jonas Smilgevičius gimė Alsėdžių apylinkėse, o Stanislovas Narutavičius palaidotas Alsėdžių miestelio kapinėse.

Tuometiniame Alsėdžių valsčiuje, Brėvikių dvarelyje, kurį laiką kartu su broliu signataru Stanislovu Narutavičiumi gyveno ir pirmasis atkurtosios Lenkijos prezidentas Gabrielius Narutavičius. Vasario 16-osios Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarai Jonas Smilgevičius, Stanislovas Narutavičius ir pirmasis atkurtosios Lenkijos prezidentas Gabrielius Narutavičius įėjo į šalies istoriją kaip jos kūrėjai.

Artėjantis Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio paminėjimas labai svarbus ir reikšmingas įvykis ne tik Alsėdžiams, Plungės rajono savivaldybei, bet ir visai Lietuvai. Plungės rajono savivaldybė aktyviai dalyvauja, įgyvendinat Lietuvos Vyriausybės 2015 m. rugpjūčio 19 d. nutarimu Nr. 904 patvirtintą Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio minėjimo programos priemonių planą.

 2016 metais Plungės rajono savivaldybės administracija teikė paraišką ir gavo finansavimą iš LR Vyriausybės kanceliarijos (15 000 eurų) projektui „Vasario 16-osios Nepriklausomybės Akto signatarų atminimo įamžinimas Alsėdžiuose, Plungės rajone“ vykdyti. Už gautas lėšas buvo atliktas Alsėdžių miestelio aikštės rekonstravimo, įprasminant Vasario 16-osios Nepriklausomybės Akto signatarų Jono Smilgevičiaus ir Stanislovo Narutavičiaus atminimą, techninio projekto parengimo ir jo vykdymo priežiūros projektas. Į projektą įtraukta architektūrinės – skulptūrinės idėjos, įprasminant Vasario 16-osios Nepriklausomybės Akto signatarų atminimą, parengimo paslauga. Tikimės, jog artimiausiu metu visuomenei bus pristatytos architektūrinės-skulptūrinės idėjos, o geriausio autoriaus pasiūlyta idėja bus išrinkta ir iki 2018 metų vasario 16 d. įkūnyta Alsėdžių miestelyje, iškilmingai paminint Valstybės šimtmetį.

Plungės rajono savivaldybės informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode