Smurto ir patyčių paplitimo rajono ugdymo įstaigose tyrimo rezultatų pristatymas

Sausio 31 d. Šalčininkų specialiojoje mokykloje susitiko rajono socialiniai pedagogai ir psichologai diskusijai dėl smurto ir patyčių paplitimo rajone.

Susitikime buvo pristatyti atlikto tyrimo dėl smurto ir patyčių paplitimo rajono ugdymo įstaigose rezultatai. Tyrimo tikslas buvo išanalizuoti patyčių situaciją Šalčininkų rajono ugdymo įstaigose bei nustatyti smurto paplitimą. Taip pat siekėme išsiaiškinti, kokios tyčiojimosi formos paplitusios tarp vaikų, atskleisti nesaugias vietas mokyklose.

Atliktame tyrime dalyvavo 504 7 – 9 (IG) klasių mokiniai. Šio amžiaus klasių grupės pasirinktos todėl, kad daugelio autorių atlikti tyrimai parodė, jog būtent tokio amžiaus vaikų patyčios paplitusios labiausiai. Kaip parodė tyrimo rezultatai, vaikai daugiausia patiria netiesioginę agresiją, kuri pasireiškia įžeidinėjimu, apkalbinėjimu, ignoravimu, atstūmimu. Tai tik patvirtina mokslininkų tyrimų rezultatus, kad dauguma patyčių situacijų lieka nepastebėtos, neatskleistos laiku, nes vaikai retai tyčiojasi suaugusiųjų akivaizdoje. Dažniausiai mokyklose atkreipiamas dėmesys tik į tiesioginę agresiją – muštynes. Nesaugiausiomis vietomis mokyklose vaikai laiko koridorius, kiemelius ir klases, kai jose nėra mokytojų. Tai vėl įrodo, kad tyčiojimasis vyksta tada, kai suaugusiųjų nėra šalia. Išsamią analizę galima rasti čia.

Šalčininkų r. socialinių pedagogų ir psichologų metodinio būrelio pirmininkė, Socialinė pedagogė metodininkė Gitana Šablinskaja

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode