Radviliškio miesto kultūros centre atidaryta paroda „Kryptis – Šiaurė“

Į Radviliškio kultūros miesto centrą radviliškiečius, besidominčius architektūra, sukvietė Lietuvos architektų sąjungos Šiaulių skyriaus suorganizuotas renginys, skirtas Lietuvos architektams ir visuomenei, propaguojantis architektų bendruomeniškumą, profesinį atvirumą, kokybišką architektūrą kaip vertybę ir svarbią Šiaurės Lietuvos regiono kultūros dalį.

Tai – paroda, kurioje eksponuojami konkursui-parodai „Kryptis – Šiaurė“ pateikti darbai: 2010–2015 metais Šiaurės Lietuvos architektų sukurti realizuoti, nerealizuoti projektai ir Lietuvos architektų realizuoti darbai bei konkursiniai projektai Šiaurės Lietuvoje.

Parodoje galima pamatyti įvairiausių įgyvendintų architektūrinių projektų: nuo gamybinių pastatų iki kulto pastatų, nuo viešųjų erdvių iki individualių namų ir jų interjerų. Tai pat galima išvysti ir architektūros studentų baigiamuosiuose darbuose pateiktų idėjų, kaip planuoti viešąsias miestų ir miestelių erdves.

„Mūsų tikslas – parodyti, kad ne tik didžiuosiuose miestuose architektūros pasaulyje kažkas vyksta. Periferija yra šiek tiek užmiršta. Kiti Lietuvos architektų sąjungos skyriai taip pat norėtų įgyvendinti tokią idėją savo krašte, įamžinti šiuo metu įgyvendinamus architektų darbus, tarsi ir norėtų kitą kartą prie tokio projekto prisidėti, taigi, gal tai ir ne paskutinis toks projektas“, – sakė Lietuvos architektų sąjungos Šiaulių skyriaus pirmininkė Rūta Stuopelienė. Pasak parodos-konkurso organizatorių, svarbiausias tikslas buvo apžvelgti naujausias Šiaurės Lietuvos architektūros tendencijas, įvertinti per 2010–2015 metus čia sukurtos architektūros kokybę bei išrinkti geriausius architektūros projektus ir realizacijas, skatinti kokybiškos architektūros kūrimą ir kokybišką realizaciją.

Parodos kuratorius, sumanytojas – architektas Dalius Puzinas. Jį ir jo kolegas R. Stupelienę, J. Barkauską pasveikino į parodos atidarymą atvykęs Radviliškio rajono savivaldybės meras Antanas Čepononis.

Parodos planšetuose ir specialiai parodai išleistame kataloge – visuomeniniai, administraciniai, komerciniai ir kitos paskirties pastatai bei kompleksai, daugiabučiai bei individualūs gyvenamieji namai, rekonstravimo, pritaikymo sprendimai, kultūros paveldo objektai, viešosios urbanistinės erdvės, urbanistiniai kompleksai, landšafto architektūra, architektūrinės detalės, interjerai, mažoji architektūra.

Pristatomi objektai suskirstyti į dvi grupes: projektus (projektai ir konkursiniai projektai) ir realizacijas (realizuoti objektai).

Konkursui pateikti darbai buvo įvertinti tarptautinės žiuri: keturių žymių architektų, savo srities profesionalų iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos: Markus Kaasik, Artis Zvirgzdiš, Audriaus Ambrazo ir Algirdo Žebrausko. Išrinktų penkių nugalėtojų darbai taip pat eksponuojami šioje parodoje. Tai – architektų G. Herrera, R. Stuopelio, ir R. Stuopelienės naujų vaikų globos namų Korsako gatvėje Šiauliuose projektas, architektų A. Kiaunienės, Š. Kiaunės, A Lukšio ir V. Butkaus Mažeikių muziejaus rekonstrukcijos projektas, architektų J. Bartaus ir S. Janušauskienės Butėnų Anykščių rajone kaimo turizmo sodybos infrastruktūros projektas, dizainerio D. Linkevičiaus parengti du novatoriški projektai: teritorijos prie kelio A12 Ryga–Šiauliai-Tauragė–Kaliningradas aplinkos dizainas ir kūrinis „Mokas“.

Paroda radviliškiečiams turėtų būti įdomi dar ir tuo, kad prie kai kurių šiai parodai pateiktų darbų yra prisilietę ir iš Radviliškio krašto kilę architektai Jonas Barkauskas, Miglė Klausaitė, konstruktorius Rolandas Plukas. Gali būti, kad pasidomėję išsamiau parodos lankytojai ras ir kitų žinomų pavardžių.

Parodos atidaryme dalyvavo ir buvę Radviliškio rajono savivaldybės administracijos vyriausieji architektai Arūnas Jelinskas ir Alfonsas Vilčinskas bei šiuo metu šias pareigas einantis Artūras Valuckas.

Planuojama, kad paroda per dvejus metus apkeliaus visas Šiaurės Lietuvos savivaldybes: Akmenės, Biržų, Joniškio, Kelmės, Kupiškio, Mažeikių, Telšių, Šiaulių miesto ir rajono, Pakruojo, Panevėžio miesto ir rajono, Pasvalio, Radviliškio, Rokiškio.

Kviečiame visus radviliškiečius aplankyti parodą, kuri išdėstyta net dviejuose kultūros centro aukštuose, ir pasigėrėti objektais, puošiančiais Lietuvą.

Radviliškio rajono savivaldybės informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode