Ryšius su Slovėnija bibliotekoje atranda ir suaugusieji, ir vaikai

Panevėžio rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje vyksta Slovėnijos kultūros savaitė „Tarp vasario 8-osios ir vasario 16-osios“, skirta puoselėti Lietuvos ir Slovėnijos bendrystę, atskleisti abiejų šalių istorines bei kultūrines sąsajas.

Draugystė tarp Panevėžio rajono savivaldybės ir Slovėnijos Škofja Lokos miesto Ivano Tavčaro viešųjų bibliotekų užsimezgė dalyvaujant tarptautinėje Europos bibliotekų bendradarbiavimo programoje Naple sister libraries.

Ieškant sąlyčio taškų, atrasta, kad vasario mėnuo labai svarbus ne tik mūsų, bet ir Slovėnijos istorijoje. Lietuva vasario 16-ąją švenčia Valstybės atkūrimo dieną, o Slovėnija vasario 8-ąją mini Slovėnijos Kultūros dieną (Prešerenov dan). Ji skirta žymaus poeto Slovėnijos himno žodžių autoriaus Francės Prešereno garbei. Tą dieną įteikiamos F. Prešereno premijos – aukščiausi Slovėnijos apdovanojimai už mokslo ir kultūros pasiekimus.

Slovėnijoje vykstant šiam reikšmingam įvykiui, Panevėžio rajono savivaldybės bibliotekoje vasario 8 d. irgi buvo šventė – lankytojams ir svečiams pristatyta programa Naple sisters libraries.

Renginio dalyviai supažindinti su Slovėnijos kultūros dienos istorija, apžvelgti Slovėnijos ir Lietuvos literatūriniai  ryšiai. Bibliotekos lankytojams pristatyti slovėniškų knygų vertimai – atidaryta paroda „Slovėnų literatūra iš arčiau“. Paroda bus eksponuojama visą vasario mėnesį.

Kadangi Slovėnijos literatūroje dominuoja poezija, parodos pristatymo metu buvo skaitomos šios šalies poetų eilės.

Į Slovėnų kultūros savaitės renginius įtraukti ir mažieji bibliotekos lankytojai. Jiems rengiami slovėnų pasakų skaitymai, tarp kurių – ir teatralizuota pasaka „Keturi muzikantai“. Tokį malonumą mažieji patyrė vasario 8 d. Užsiėmimas dar vyks ir 15-ąją.

Šie renginukai bus pristatyti Slovėnijos bibliotekos darbuotojams, kai jie balandžio mėnesį į Panevėžį atvyks stažuotei.

Panevėžio rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktorė sako, kad Europos bibliotekų bendradarbiavimo programa Naple sister libraries prasidėjo 2009 metais. Per tą laiką įvyko susitikimai ir Panevėžyje, ir Škofja Lokos mieste, pasidalyta patirtimi, užmegzti nuoširdūs bendradarbiavimo ryšiai, apsikeista parodomis.

Škofja Lokos miesto bibliotekos lankytojai grožėjosi Gintaro Lukoševičiaus Puziniškio Muziejaus naktų retro fotografijų paroda. Panevėžio rajono savivaldybės viešojoje bibiotekoje eksponuota Jure Nastran Kristaus kančios dramos Škofja Lokoje fotografijų bei Snežnos Taler kaligrafijos parodos.

Panevėžio rajono savivaldybės informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode