Radviliškyje susirinko per 100 įvairaus amžiaus žynių ir žyniukų

Pasitinkant 99-ąjį valstybės gimtadienį Radviliškio Lizdeikos gimnazijoje jau 22 kartą vyko respublikinis „Žynio“ ir rajono mokinių „Žyniuko“ konkursas, pakvietęs varžytis intelektualiausius, sumaniausius ir išmintingiausius šalies ir rajono moksleivius.

Kaip teigia direktoriaus pavaduotoja, laikinai einanti direktorės pareigas, Ina Bajarauskaitė, šių metų konkursas, skirtas Lietuvos Valstybės atkūrimo dienai ir Radviliškio miesto jubiliejui paminėti, sulaukė 100 įvairaus amžiaus žynių ir žyniukų, pasiryžusių savo žiniomis pagerbti šalies gimtadienį.

Renginio globėjas LR Seimo narys Vytautas Juozapaitis sveikinimo kalboje, džiaugdamasis lizdeikiečių iniciatyva, priminė dar vieną svarbų istorinį įvykį – Radviliškio rajono Minaičių kaime 1946 metų vasario 16 dieną Lietuvos Laisvės Kovos Sąjūdžio tarybos paskelbtą nepriklausomybės Deklaraciją ir ragino visus savo darbais, mintimis ir idėjomis prisidėti prie laisvos ir demokratiškos valstybės kūrimo. Konkurso organizatorius ir dalyvius sveikino Radviliškio rajono savivaldybės meras Antanas Čepononis ir Radviliškio lopšelio-darželio „Žvaigždutė“ direktorė Regina Ivanauskaitė. Renginyje dalyvavo ir  Radviliškio rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėja Genovaitė Juodeikienė, Radviliškio rajono savivaldybės švietimo ir sporto paslaugų centro Suaugusiųjų ir jaunimo neformaliojo ugdymo skyriaus vedėja Rita Vaigauskienė ir vyr. specialistė Kristina Mikaliūnienė.

Lizdeikiečiai renginį pradėjo kompozicija „Lietuvai“, o mažieji renginio svečiai – darželinukai pasveikino nuotaikinga programėle: daina „Nupiešiu Lietuvą“ ir lietuvių liaudies šokiu „Kepurinė“. Kol žyniai ir žyniukai atsakinėjo į klausimus, juos atlydėję mokytojai dalyvavo diskusijoje „Motyvuok save, kad galėtum motyvuoti mokinį“ (psichologė Reda Masalskienė). Po konkurso  svečių laukė Gimnazijos muziejus,  mažieji žyniukai buvo pakviesti į praktinius užsiėmimus: „Kaip burnojosi lietuviai“ (bibliotekininkė Daiva Gaivelienė) ir „Lep tep – piešinys“ (dailės mokytoja metodininkė Ilma Andriušaitienė), o vyresnieji žyniai rinkosi į diskusiją „Patriotizmas XXI amžiuje“ su LR Seimo  nariu Vytautu Juozapaičiu. Diskutuota apie lietuvių požiūrį į tėvynę, apie pareigos tėvynei ir atsakomybės už savo tautą suvokimą, Lietuvos valstybės simbolius, Europos sąjungą, partnerystę su NATO ir lyderystę. Diskusija iš tiesų buvo įdomi ir prasminga, džiugu, kad auditorija aktyviai įsitraukė į pokalbį, užduodama klausimus politikui ir išsakydama savo nuomonę aktualiais klausimais. Kol komisija vertino konkurso dalyvių darbus, scenoje virė aistros – renginio svečiams lizdeikiečiai suvaidino roko operą „Meilė ir mirtis Veronoje“ (režisierė Rasa Atkočiūnienė).

Radviliškio rajono mokinių „Žyniuko“ konkurse dalyvavo 62 mokiniai. Šių metų konkurso laureatai: Aistė Jankūnaitė (V.Kudirkos pagrindinė mokykla, 3 kl.), Elinga Klevickaitė (Vaižganto progimnazija, 4 kl.); 5–6 klasių grupėje – Rokas Mickus (V.Kudirkos pagrindinė mokykla), 7–8 klasių grupėje – Greta Kemzūraitė (Šeduvos gimnazija). Į respublikinį „Žynio“ konkursą šiais metais atvyko 34 moksleiviai iš Kauno, Panevėžio, Tauragės, Anykščių, Šiaulių, Akmenės, Kelmės, Radviliškio mokyklų. Šalies Žyniu 2017 tapo Lizdeikos gimnazijos 4A klasės mokinys Joelis Verdingas, kuris nuo 3 klasės kasmet dalyvavo žyniuko, vėliau ir žynio  konkursuose. II vietą laimėjo Šiaulių Didždvario gimnazijos mokinys Kipras Tallat Kelpša, kuris taip pat nebe pirmą kartą dalyvauja konkurse, o III vieta atiteko Lizdeikos gimnazijos abiturientei Evelinai Plukaitei.  Laureatai apdovanoti LR Seimo nario V. Juozapaičio atminimo dovanomis, Radviliškio rajono savivaldybės įsteigtais prizais, rėmėjų ir organizatorių dovanomis ir diplomais.

Sakoma, kad žmonių išmintis proporcinga ne tik jų patirčiai, bet ir sugebėjimui jos įgyti, tad tikimės, kad renginio svečiai ir konkurso dalyviai, žingeidūs ir intelektualūs  jauni žmonės, įgijo naujų žinių ir prasmingai paminėjo Lietuvos gimtadienį.

Sandra Karenauskienė, Radviliškio Lizdeikos gimnazijos mokytoja

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode