Panevėžys atsinaujina! Idėjos Skaistakalniui ir Senvagei

Iki kovo 31 d. G. Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje kviečiame panevėžiečius apžiūrėti ir įvertinti Senvagės ir Skaistakalnio parko su J. Čerkeso-Besparnio sodyba atnaujinimo architektūrines idėjas. Tai 8 autorių ar komandų, dalyvavusių Panevėžio miesto savivaldybės paskelbtame konkurse, pasiūlymai mūsų miestui – kaip atgaivinti, padaryti patrauklias, lankomas, estetiškai vientisas šias miesto erdves.

„Tai istorinis įvykis Panevėžiui, nes pirmą kartą strateginiai miesto klausimai sprendžiami ne už pigiausią kainą atliekamu viešuoju pirkimu, o kaip ir pridera strateginiams dalykams – rimtu architektūriniu konkursu. Neabejoju, kad jis pasiteisins ir miestas galės pasirinkti geriausią variantą“, – sako meras Rytis Račkauskas.

Architektai pateikė ne vien įvairius sprendinius atnaujinti takus, želdinius, mažosios architektūros elementus, apšvietimą.

Tarp architektų idėjų – amfiteatras, terasos, apžvalgos aikštelės, renginių platformos, šviečiantys ir rūko fontanai, lauko kavinės, prekybos vietos, funkcinės zonos Senvagėje, architektūrinės sąsajos su J. Miltinio teatru bei įvairūs kiti netikėti sprendiniai.

Skaistakalnį siūloma akcentuoti kaip baltų istoriją liudijantį, sakralų ar teminį parką, kartu pritaikant edukacinėms, poilsio, pažintinėms, poilsio, sporto, sveikatinimo reikmėms.

Architektūrinių idėjų konkurso dalyvių akimis, J. Čerkeso-Besparnio sodyba galėtų būti vienas Skaistakalnio parko akcentų. Ji turėtų tapti svarbiu kultūros tašku – menininkų kūrybos namais, dirbtuvėmis, galerija, konferencijų, renginių erdve, svarbių svečių apgyvendinimo vieta, informaciniu centru. Čia galėtų atsirasti oranžerija, botanikos sodas, lankytojų centras ar kt.

Primename, kad 2014-2020 m. ES investicijų laikotarpiu Savivaldybė ketina kompleksiškai sutvarkyti Senvagę ir Skaistakalnio parką su prieigomis. Siekiant efektyviau, tikslingiau panaudoti ES lėšas, paskelbtas arhitektūrinių idėjų konkursas. Pateiktus projektus vertins ir kovo mėnesį nugalėtojus išrinks architektūros ekspertų komisija. Konkurso laimėtojams bus išmokėtos piniginės premijos.

Išrinkus geriausios idėjos autorių, pagal ją bus rengiami techniniai projektai, o vėliau realizuojami sutvarkant Senvagę ir Skaistakalnio parką su J. Čerkeso-Besparnio sodyba.

Senvagę numatyta atnaujinti už 2,8 mln. Eur, Skaistakalnio parką – 1,8 mln. Eur, J. Čerkeso-Besparnio sodybą – irgi 1,8 mln. Eur.

Su architektūrinėmis idėjomis galima susipažinti ir www.panevezys.lt, Savivaldybės „Facebook“ paskyroje.

Panevėžio miesto savivaldybės informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode