Atsargumo priemonės – būtinos

Kovo 2 d. Mažeikių rajono savivaldybėje vyko Ekstremalių situacijų komisijos ir Savivaldybės ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis dėl prevencinių priemonių poveikio taikymo paukščių gripo atveju Mažeikių rajone. Posėdis sukviestas po įvykių Kaune, kai ties Žemaisiais Šančiais buvo rastos negyvos gulbės, kurioms nustatytas paukščių gripo virusas.

Žmonėms nepavojingas

Posėdyje dalyvavo ir rajono seniūnijų seniūnai, policijos atstovai. Tartasi, kokių saugumo priemonių reikia imtis ir kaip užkirsti kelią paukščių gripo plitimui rajono teritorijoje, kadangi kyla grėsmė, kad atšilus orams virusas gali būti perneštas migruojančių paukščių ir į kitus Lietuvos regionus. Pasak specialistų, dabar užregistruotas paukščių gripo virusas H5N8 labai pavojingas paukščiams, tačiau žmonių sveikatai grėsmės nekelia.

Mažeikių rajono valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Zigmantas Stumbra nuogąstavo, kad laikui bėgant gali atskristi paukščiai su įvairiomis gripo viruso atmainomis, kurių viena ypač pavojinga žmonėms ir yra pareikalavusi aukų.

Taip pat kalbėta apie afrikinį kiaulių marą, kuris artėja prie Mažeikių rajono. Kaip informavo Z. Stumbra, jo atvejų rasta jau Panevėžio rajone, tad žmonės turi būti labai atsargūs ir laikytis visų saugumo priemonių.

Reikia saugotis

      Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko teigimu, šiuo metu paukščių gripo virusu užsikrėtusios tik gulbės: „Kaune rastos negyvos vienoje vietoje 6 gulbės, kitoje – keturios ir Kaliningrado srityje – dvi. Mažeikių rajone kol kas nėra, bet mes visada stengiamės imtis prevencinių priemonių, kol dar ligos iki mūsų neatėjo, o ne tada, kai jau yra po laiko. Tas pats ir su afrikiniu kiaulių maru. Žmonės turi būti atsakingi ir laikytis visų atsargumo priemonių.

      Posėdyje Z. Stumbra informavo, kad nuo kovo 1 d. mažiausiai vieną mėnesį (jeigu situacija neblogės) būtina laikytis šių nurodymų: laikyti naminius paukščius uždarose patalpose ir jų neišleisti į lauką arba išleisti tik į lauko aikšteles, įrengtas taip, kad naminiai paukščiai negalėtų turėti tiesioginio kontakto su laukiniais (pvz., lauko aikštelė iš visų pusių aptverta, o iš viršaus uždengta tinklu arba stogu); nenaudoti vandens iš atvirų paviršinių vandens telkinių naminiams paukščiams girdyti; laikyti naminių paukščių pašarą taip, kad jis būtų apsaugotas nuo laukinių paukščių ir kitų gyvūnų; apie pastebėtą naminių paukščių susirgimą ar gaišimą nedelsiant informuoti VMVT teritorinius padalinius, kurių kontroliuojamose teritorijose laikomi naminiai paukščiai.

      Taip pat viršininkas nurodė pagrindinius paukščių gripo simptomus, į kuriuos būtina atkreipti dėmesį: pašarų ir vandens suvartojimas sumažėja daugiau nei 20 proc.; ilgiau kaip dvi dienas sumažėja kiaušinių dėjimas (daugiau kaip 5 proc.); paukščių gaišimas padidėja 3 proc. per savaitę (keletą paukščių laikančiuose ūkiuose dviejų ir daugiau paukščių nugaišimas vienu metu – sunerimti verčiantis požymis!); paukščiams pasireiškia klinikiniai požymiai ar pakitimai, leidžiantys įtarti susirgimą.

Informuoja gyventojus

      Posėdžio metu, pasak Z. Stumbros, kartu su seniūnais sudarytas Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos veterinarijos gydytojų susitikimų su gyventojais seniūnijose grafikas. Pirmadienį jau susitikta su Laižuvos seniūnijos gyventojais.

      „Per savaitę mūsų komanda apsilankys trijose seniūnijose ir susitiks su gyventojais bei informuos juos apie atsargumo priemones, kurių privalu laikytis, kad ir gyvūnai, ir paukščiai, ir patys žmonės išliktų gyvi ir sveiki, padalins lankstinukų, dalins kitą padalomąją medžiagą, kurią esame paruošę, – sakė tarnybos viršininkas. – Dažnai gyventojai nepaiso nurodymų, įsakymų, o kai atsitinka nelaimė, patiria nuostolių, nes negauna išmokų. Reikia patiems saugoti savo turtą, atsakingai laikytis įstatymų.“

      Z. Stumbra taip pat kvietė gyventojus, radus laukinį vandens paukštį, jo neliesti ir apie tai pranešti Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai. VMVT informuoti galima visą parą veikiančiu nemokamu telefono numeriu 8 800 40403.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode