Šurmuliavo Vilkyškių dvaro jomarkas, paskelbta mažoji Lietuvos kultūros sostinė Vilkyškiai 2017

Didis sujudimas vyko praėjusį šeštadienį Vilkyškių dvaro prieigose. Čia atgaivinta tradicija ir surengtas pavasario jomarkas, primenantis senus laikus, kai Vilkyškiai garsėjo galvijų ir arklių turgumis, kai iš tolimų vietovių atvykę pirkėjai, galėdavo skanauti vietos kepėjų kepiniais ir skaniais užeigų pietumis. Šurmuliavo prekybininkai siūlydami savo rankų darbo gaminius, kulinarinio paveldo patiekalus. Įvairios organizacijos, Pagėgių krašto bendruomenės išradingai pasipuošusios savo prekybos vietas taip pat traukė akį ir kvietė ne tik žioplinėti, bet ir ką nors įdomaus ar praktiško įsigyti. Išalkusius viliojo garuojantys sriubos puodai ir kvapnus plokštainis. Tautiškai apsitaisiusios merginos visus vaišino kvapnia arbata.

Šventinį šurmulį apkalbėjo dvi žavios smalsuolės – Dvaro ekonomė Hilda (Pagėgių kultūros centro direktorė Svetlana Jašinskienė) ir Dvaro vyriausia virėja (Pagėgių kultūros centro direktorės pavaduotoja Danutė Bardauskienė). Jos ir pristatė susirinkusiems dvaro Ponus. Ponas (Vilkyškių seniūnas Darius Jurkšaitis) džiaugėsi svečiais, sveikino visus atvykusiuosius, Ponia (bendruomenės pirmininkė Laura Grodeckienė) iškilmingai paskelbė metų įvykį – mažosios Lietuvos kultūros sostinės atidarymą ir 2017 metinių įvairių kultūrinių, sportinių, meninių renginių pradžią. Ponai, savo prakalbose akcentavo kad Mažosios kultūros sostinės garbingas titulas neatsitiktinai suteiktas Vilkyškiams. Šiuo titulu įvertintos miestelio bendruomenės pastangos garsinti Pagėgių kraštą. Skamba miestelio vardas kasmetiniuose vargonų muzikos festivaliuose „Vargonų muzika Vilkyškiuose“, išskirtiniai Mažosios Lietuvos ir Pagėgių krašto prisistatymai visuomenei per Vilkyškių bendruomenės socialinio verslumo veiklas, įvairias konferencijas, muges, taip pat nepalieka abejingų.

Į stilizuotą sceną pakviestas Pagėgių savivaldybės meras Virginijus Komskis sveikino Vilkyškius šia proga ir palinkėjo aukštai nešti kultūros vėliavą, kad garsas toli apie visą kraštą sklistų. Sveikinimo žodžius tarė ir viešnios iš pernykštės mažosios Lietuvos kultūros sostinės Juknaičių (Šilutės r.).

Bendruomenės pirmininkė dėkojo šventinio Jomarko koordinatorei VVG „Pagėgių kraštas“ administracijos vadovei Rasai Stonienei ir visiems talkinusiems: Pagėgių savivaldybės kultūros centrui,  Vilkyškių seniūnijai, Jaunimo klubui „Key“, savanoriams.

Smagią nuotaiką kūrė ir kalbėjusieji, ir prekiavusieji, ir trankią polkutę griežiantys muzikantai iš kaimyninių Sartininkų (Tauragės r.) kaimo.

Pasak organizatorių, tikimasi, kad idėja pavasariniame dvaro jomarke apsilankyti prigis ir taps gražia Pagėgių krašto tradicija. Na o visi, kurie neabejingi šiam kraštui, kviečiami į kitus renginius: balandžio 7 dieną Vilkyškių Johaneso Bobrovskio gimnazijoje prasidės renginių ciklas, skirtas Johaneso Bobrovskio 100-mečiui paminėti. Balandžio 9 dieną Vilkyškių evangelikų liuteronų bažnyčioje įvyks pirmasis vargonų muzikos festivalio „Vargonų muzika Vilkyškiuose, 2017“, dedikuotas taip pat J. Bobrovskio jubiliejui.

Pagėgių savivaldybės informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode