Skulptorius Stasys Žirgulis pristatė Radviliškio miestui skirtos skulptūros idėją

Kovo 7 dieną Radviliškio rajono savivaldybės administracijos direktorė Jolanta Margaitienė ir Radviliškio miesto seniūno pavaduotoja Vigilija Dževečkienė susitiko su kraštiečiu, žymiu Lietuvos skulptoriumi modernistu Stasiu Žirguliu. Susitikime menininkas pasidalijo savo vizija, kaip turėtų atrodyti Radviliškio miestui 450-ojo jubiliejaus proga jo sukurta ir miestui dovanojama skulptūrinė kompozicija. Šiai kompozicijai numatyta vieta – Radviliškio miesto parke, ant kalnelio prie Latvių kultūros centro.

„Pati skulptūros erdvė, architektūrinė situacija tarsi padiktavo sprendimą – Radviliškio miesto parke esantis kalnelis, ant kurio planuojama pastatyti skulptūrą Radviliškio jubiliejui, bus apjuostas spirale kylančiu taku. Taip sumanyme atsirado tarsi mažos istorijos stotelės – šalia tako pastatyti akmenys, kurių viršus uždengtas ketaus plokštėmis, ant kurių būtų užfiksuotos Radviliškio miestui, jo istorijai ir raidai svarbios datos: įsikūrimas, geležinkelio nutiesimas, kiti faktai. Žmonės, eidami į kalnelio viršūnę, galėtų susipažinti su Radviliškio miesto istorija. O užlipusiuosius pasitiktų tarsi aukuras, tarsi karūna, keliomis pakopomis iškylanti iš žemės ir juosianti miesto herbą“, – apie savo idėją kalbėjo skulptorius. Skulptorius suformulavo ir užduotį radviliškiečiams – iš istorinių knygų išrinkti pačias svarbiausias Radviliškio miestui datas, kurios bus įamžintos  Radviliškio miesto istorijos take.

Šios skulptūros dovanojimas Radviliškio miestui – projekto „Radviliškio krašto ambasadoriai“ dalis. Iš Radviliškio rajono kilę žmonės: profesoriai, akademikai, rašytojai, menininkai, politikai ir visi tie, kuriems brangus savas kraštas, kuriems visada smagu susitikti su kraštiečiais, pabendrauti, pasidalyti praeities prisiminimais ir ateities planais, kviečiami prisidėti prie Radviliškio miesto jubiliejaus paminėjimo renginių  ir siūlyti paskaitas, sporto ir kitų sričių renginius, konferencijas ir diskusijas, poezijos skaitymus, spektaklius, koncertus, parodas, kurie būtų organizuojami 2017-aisiais, Radviliškio miesto 450-ojo gimtadienio, metais.

J. Margaitienė ir V. Dževečkienė drauge su skulptoriumi aplankė Raudondvario dvaro menų inkubatoriuje atidarytą retrospektyvinę jo darbų parodą. Su kai kuriais šioje parodoje eksponuojamais darbais radviliškiečiai turėjo galimybę susipažinti parodoje, surengtoje Radviliškio viešojoje bibliotekoje.

S. Žirgulio darbų kolekcijoje – daug mažosios plastikos darbų. Menininkas mėgsta ir lauko skulptūrą, jis yra įamžinęs ne vieną iškilų menininką, politiką, visuomenės veikėją. Šiaulėnų miestelio centre stovi jo sukurtas paminklas taip pat kraštiečiui fotografui ir kraštotyrininkui Baliui Buračui.

S. Žirgulio kultūrinė ir visuomeninė veikla įvertinta DLK Gedimino 1 laipsnio medaliu, Vytauto Didžiojo ordino Riterio kryžiumi, Santakos garbės ženklu ir kitais apdovanojimais.

Skulptoriaus darbų galima rasti tarptautiniuose kataloguose, Kelno moderniojo meno muziejuje, Rygos nacionaliniame muziejuje, JAV, Suomijos, Olandijos, Vokietijos ir kitų šalių kolekcijose, j darbai puošia ne vieno Lietuvos miesto viešąsias erdves.

Nuo 1988 m. S. Žirgulis yra Vilniaus dailės akademijos Kauno fakulteto piešimo, skulptūros ir kompozicijos dėstytojas, profesorius.

Radviliškio rajono savivaldybės informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode