Paežeriai tapo mažąja Lietuvos kultūros sostine

Kovo 10-osios pavakare įvyko iškilminga mažosios Lietuvos kultūros sostinės, kuria šiemet paskelbti Paežeriai, atidarymo šventė. Atvykęs būrys svečių – Seimo, rajono Savivaldybės tarybos narių ir vadovų, kultūros, švietimo įstaigų atstovų bei lankytojų iš visos Lietuvos  sveikino paežeriečius su garbingu, tačiau tuo pačiu ir labai atsakingu titulu ir linkėjo tinkamai reprezentuoti visą Vilkaviškio rajoną.

Tęsiant gražų Lietuvos mažųjų kultūros sostinių judėjimą,  dar 2016 m. prasidėjusį nuo Naisių, Lietuvos kaimo bendruomenių asociacijos ir Lietuvos kultūros ministerijos sprendimu išrinktos 2017 metų Mažosios Lietuvos kultūros sostinės. Jomis tapo 10 šauniausių Lietuvos kaimų ir miestelių, kurie ištisus metus galės ne tik pasidžiaugti šiuo pripažinimu, bet ir deramai reprezentuoti savo krašto kultūrą.

Labai džiugu, kad 2017-aisiais metais Paežeriai paskelbti mažąja Lietuvos kultūros sostine Marijampolės apskrityje. Praėjusių metų rugsėjo mėnesį Vilniuje vykusiame mažųjų Lietuvos kultūros sostinių prisistatymo renginyje tuometinis kultūros ministras Šarūnas Birutis įteikė tai liudijantį diplomą. Šį garbingą vardą šiemet turi dar devyni Lietuvos miesteliai ir kaimai: Palūšė, Vabalninkai, Raudondvaris, Vilkyškiai, Priekulė, Punia, Ukrinai, Gasčiūnai, Labanoras.

Šis titulas – ne tik įvertinimas, bet ir įpareigojimas kultūros srityje siekti kuo geresnių rezultatų, telkti bendruomenę naujiems projektams, dar labiau suvienyti visas Vilkaviškio rajone esančias institucijas, kurios prisideda prie kultūrinio gyvenimo. Tai patvirtino ir susirinkusiuosius į atidarymo šventę pasveikinusi Vilkaviškio rajono Suvalkijos (Sūduvos) kultūros centro-muziejaus direktorė Jurgita Morozaitė. Ji džiaugėsi garbingu ir įpareigojančiu įvertinimu bei žadėjo lankytojams daug įsimintinų renginių.

Per mažosios Lietuvos kultūros sostinės atidarymo iškilmes buvo atidengtas stendas, pažymintis išskirtinį Paežerių titulą. Tai padaryti buvo patikėta Vilkaviškio rajono savivaldybės merui Algirdui Neiberkai, Vilkaviškio rajono Suvalkijos (Sūduvos) kultūros centro-muziejaus direktorei J. Morozaitei, Paežerių bendruomenės pirmininkui Egidijui Galinaičiui ir Vilkaviškio rajono kaimo bendruomenių sąjungos pirmininkei Linai Kružinauskienei.

Po iškilmingo šventės atidarymo visi susirinkusieji buvo kviečiami į Paežerių dvaro rūmus, kur vyko renginys, skirtas poeto Kazio Bradūno 100-osios gimimo metinėms paminėti. Jame kalbėjo iš Jungtinių Amerikos Valstijų atskridusi K. Bradūno dukra Elena Bradūnaitė-Aglinskienė, kuri taip pat pasveikino Mokinių kūrybinių darbų konkurso „Gimtinės taku“ laureatus.

Mažosios kultūros sostinės atidarymo proga paežeriečius ir svečius pasveikino Savivaldybės meras Algirdas Neiberka. Jis taip pat iškilmingai įteikė Vilkaviškio rajono garbės piliečio regalijas, skirtas Kaziui Bradūnui. Vilkaviškio rajono garbės piliečio vardas šiai iškiliai Vilkaviškio krašto asmenybei suteiktas 2007 m. Šventiname renginyje Garbės piliečio regalijos perduotos poeto dukrai Elenai.

Vėliau parodyta literatūrinė-muzikinė kompozicija, skirta Kazio Bradūno 100-osios gimimo metinėms paminėti, kurią atliko aktorė, režisierė bei rašytoja Birutė Marcinkevičiūtė-Mar, folkloro grupė „Sedula“ ir Saulius Astrauskas (mušamieji).

Per 2017 metus Paežeriai lankytojus vilios naujais ir jau tradiciniais tapusiais renginiais. Balandžio mėnesį Paežeriuose vyks Velykinė šeimų šventė, gegužės mėnesį suplanuota Partizanų pagerbimo, kariuomenės ir visuomenės diena, birželio mėnesį Paežerių dvaro teritorijoje šurmuliuos tradicinė Sūduvių amatų šventė, vėliau tradiciškai degs Joninių laužai, liepos mėnesis Paežeriuose bus šeimyniškas – čia bus surengta Šeimų šventė, rugpjūčio–rugsėjo mėnesiais apsilankyti kvies kamerinės muzikos festivalio „Paežerių dvaro festivalis“ koncertai, spalis skirtas istorijos gerbėjams – čia vyks 2017 m. Lietuvos muziejų kelio „Vasario 16-osios kūrėjai ir puoselėtojai“ renginys „Tiesos ir meilės keliu…“, įspūdingus metus užbaigs spalio–gruodžio mėnesiais Paežerių dvaro erdvėse vykstantys dvarų senovinės muzikos festivalio „Viva la Musica“ koncertai.

Lietuvos mažosios kultūros sostinės vardas kaimams ir miesteliams teikiamas nuo 2015 metų. Jo tikslas – suburti bendruomenes intensyvesnei kultūrinei veiklai, skatinti naujas kultūros formas, taip pat bendradarbiauti vieniems su kitais.

Ieva Rinkevičiūtė, Vilkaviškio rajono savivaldybės Bendrojo skyriaus vyriausioji specialistė

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode