Susitikimas su rašytoju – šventė skaitytojams

Kovo 15 d. popietę Mažeikių rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje vyko kūrybinis susitikimas su rašytoju Roku Flick. Jo metu pristatytas romanas apie senovės kuršius „Pradingę klajojančiam smėlyje“, „Šiaurės Sachara“, „Paskutinis traukinys“ ir kiti kūriniai. Dalyvavo ne tik knygų autorius, bet ir aktorė, rašytojo žmona Regina Arbačiauskaitė.

Jaukus pasisėdėjimas

Bibliotekos darbuotoja Dangira Undžienė, pristatydama svečius paminėjo, jog simboliška, kad literatūrinė popietė vyksta Knygnešio dienos išvakarėse. Pats renginys ir gausiai susirinkusi publika priminė jaukų pasisėdėjimą, kuris buvo betarpiškas, šiltas ir informatyvus. Ekranizuotos R. Flick dramos „Karalienė Morta“ vaizdus keitė įdomūs pasakojimai, aktorės R. Arbačiauskaitės skaitomos romanų ištraukos bei atsakymai į susirinkusiųjų klausimus.

Pasak rašytojo, parašyti romanus apie Mažąją Lietuvą yra buvusi jo karminė misija, o apie duonos skonį ir kvapą žino iš savo sunkios pokario metų patirties.

Kūrybos centre – Mažoji Lietuva

Vokiečių kilmės rašytojas Rokas Flick (iki 1989 m. – Rokas Alvydas Liaukonis) skaitytojams gerai žinomas kaip romanų trilogijos „Šiaurės Sachara“ (2010), „Paskutinis traukinys“ (2012) ir „Emma, pastoriaus duktė“ (2014) autorius. Visus jo romanus, taip pat ir naujausiąjį išleido didžiausia Lietuvos leidykla „Alma littera“. Romanas „Emma, pastoriaus duktė“ tapo populiariausia lietuvių autorių grožinės literatūros knyga, kuri šalies bibliotekose 2015 m. sulaukė didžiausio skaitytojų dėmesio, ir buvo apdovanota Ievos Simonaitytės premija.

R. Flicko kūrybos centre – Mažoji Lietuva ir Klaipėdos kraštas, savo knygose jis epiškai, per kelias kartas atskleidžia skaudžius šio krašto istorijos puslapius. Sukūręs nepaprastai intriguojantį Prūsijos paveikslą, kuriuo skatina branginti istorinę atmintį ir ugdyti garbingą požiūrį į gyvenimą, jis sulaukė didelio skaitytojų ir kritikų dėmesio. Naujausioje knygoje „Pradingę klajojančiam smėlyje“ rašytojas gvildena beveik nenagrinėtą temą – XII a. gyvenusius kuršius. Tai istorinis romanas, kuris pirmą kartą plačiąją visuomenę supažindina su gūdžių viduramžių laikais klestėjusios tautos lemtimi.

Apie autorių

R. Flick – archeologas, ekonomistas, habilituotas socialinių mokslų daktaras, profesorius, nuo 2009 m. – Lietuvos taikomųjų mokslų akademijos narys, nuo 2014 m. – Lietuvos rašytojų sąjungos narys. 1959 m. Vilniaus universitete baigė archeologiją, mokėsi Maskvos I. Gubkino naftos ir dujų pramonės instituto aspirantūroje, apgynė dvi disertacijas ir tapo ekonomikos mokslų daktaru, nuo 1987 m.  – profesorius. Nuo 1995 m. – R. Flicko konsultacinės-prekybinės įmonės savininkas ir vadovas. Mokslo srityje yra trijų monografijų, 17 mokslinių techninių apžvalgų autorius.

Žinoma aktorė Regina Arbačiauskaitė-Flick – 1973–1996 m. Lietuvos akademinio dramos teatro, nuo 1996 m. – Klaipėdos dramos teatro aktorė – sukūrė apie 50 pagrindinių vaidmenų kino filmuose, teatro ir televizijos spektakliuose.

Vytas ALEKNAVIČIUS

Autoriaus nuotr.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode