Susipažino su viekšniškiais, garsinančiais Lietuvą

Kovo 17 d. Mažeikių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Viekšnių miesto filiale vyko edukacinė pamoka „Viekšniškiai, savo darbais garsinantys Viekšnius ir Lietuvą“. Edukacinėje pamokoje dalyvavo Viekšnių gimnazijos 3 b klasės moksleiviai ir jų mokytoja Henrita Kateivienė.

Bibliotekininkė demonstruodama skaidres pristatė žymius Viekšnių žmones, apie kuriuos yra bibliotekininkų parengti kraštotyros darbai.

Pirmiausia moksleiviai buvo supažindinti, kas yra kraštotyros darbai, kam jie skirti, koks jų atsiradimo kelias, kokios įstaigos ir kokie asmenys dalyvauja kraštotyros darbų parengime, kokiems tikslams naudojami šie darbai. Taip pat moksleiviai sužinojo, kuriais metais ir kur įkurtas pirmasis kraštotyros muziejus, kada sudaryta pirmoji kraštotyros komisija, kada įsteigtos pirmosios kraštotyros draugijos ir kokia jų veikla.

Susipažinus, kas yra kraštotyra, pereita prie pačių kraštotyros darbų, kurie yra bibliotekoje – „Rašytojas Juozas Erlickas“ (2003 m.), „Aleksandras Griškevičius – aviacijos pradininkas Lietuvoje“ (2006 m.), „Jonas Katakinas – baleto šokėjas“ (2006 m.), „Fotomenininkas keliautojas Paulius Normantas“ (2003), „Tapytoja smėliais, žeme... Sniegina Chriščinavičienė“ (2011), „Viekšnių literatų klubas „Iš širdies“ (2011 m.).

Moksleiviams pristatytos kiekvieno iš jų biografijos, kūryba, nuveikti darbai ir nuopelnai, apdovanojimai, pateiktos ištraukos iš jų išleistų kūrinių.

Vėliau susipažinta bibliotekoje naujai gautomis knygomis. Moksleiviai vartė naujai gautas knygas, garsiai skaitė Violetos Palčinskaitės eilėraščius ir padedami mokytojos svarstė, kurios geriausiai tiktų skaitymui namuose. Pabaigai moksleivė Aistė Pociūtė mums visiems perskaitė savo kūrybos trijų posmelių eilėraštuką, skirtą Lietuvai.

Pamoka buvo prasminga, nes jos metu vaikai sužinojo, kad yra tokie kraštotyros darbai, kuriais galima pasinaudoti iškilus klausimams apie to krašto žymius žmones, papročius, ūkį, buitį, istoriją, kalbą, tik reikia apsilankyti bibliotekose, muziejuose ir, be abejo, pirmiausia pasidomėti lankomoje mokykloje, o mokytoja džiaugėsi naujomis mintimis ateities darbų įgyvendinimui.

Sniegina CHRIŠČINAVIČIENĖ
Viekšnių miesto filialo bibliotekininkė
Nuotrauka autorės

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode