Šokių festivalis atgimė iš naujo

Kovo 18-ąją Mažeikių r. Sedos kultūros centre vyko regioninis šokių festivalis „Mitrulis“. Festivalyje dalyvavo Telšių kultūros centro šokių kolektyvas „Džiugas“, Mažeikių Sandros Žiubikienės šokių studijos, Ukrinų kultūros centro pagyvenusių moterų šokių kolektyvai, Sedos kultūros centro šokių kolektyvas „Jurginas“ bei moterų šokių kolektyvas „Mitrulis“ ir sediškis dainų autorius bei jų atlikėjas Stanislovas Žebrauskas.

 

Šventė vienų metų sukaktį

Festivalį pradėjo šeimininkai – abu Sedos kultūros centro kolektyvai „Jurginas“ ir „Mitrulis“. Po įžanginio šokio gėlių puokštėmis apdovanoti „Jurgino“ kolektyvo nariai, kadangi ši šokėjų grupė susikūrė lygiai prieš metus. „Tai labai puikus kolektyvas, visi jo dalyviai noriai lanko repeticijas, kurios vyksta du kartus per savaitę. Per tuos metus išmokome keturis šokius. Labai malonu, kad pagyvenę žmonės suranda jėgų ir noro kultūringai praleisti laisvalaikį. Be to, beveik visi „Jurgino“ nariai yra Sedos Trečiojo amžiaus universiteto studentai“, – apie naujausią Sedos kultūros centro kolektyvą kalbėjo jo vadovė Vaida Danauskienė.

Vienų metų sukakties proga „Jurginą“ pasveikino ir Sedos Trečiojo amžiaus universiteto rektorė Genoveita Gricienė.

Žavėjo šokiai ir dainos

Telšių kultūros centro šokių kolektyvas „Džiugas“ žiūrovus žavėjo nepaprastai originaliais šokių elementais . Pasak „Džiugo“ vadovės Janinos Reinienės, jai tikrai labai malonu čia apsilankyti, kadangi tiek Gintautas Griškėnas, tiek V. Danauskienė – jos buvę studentai. „Taip pat gera matyti, kaip suaugę žmonės aktyviai ir kultūringai praleidžia laisvalaikį. Mūsų kolektyvas irgi aktyvus – kur pakviečia, ten ir važiuojam“, – kalbėjo „Džiugo“ vadovė.

Pagyvenusių moterų šokių kolektyvas iš Ukrinų, pasak V. Danauskienės, taip pat pasirodė puikiai. Paprasti lietuviški apdarai labai tiko lietuvių liaudies dainai „Ant kalno karklai siūbavo“, pagal kurią buvo atliekamas šokis, o juodos suknelės su įmantriu papuošimu suteikė nepaprasto stilingumo šokiui pagal dainą „Senelė mūsų jauna“.

Šokių kolektyvų pasirodymus pagyvino ir dainos, kurias atliko sediškis muzikantas, dainų autorius ir atlikėjas S. Žebrauskas. Tai buvo jau girdėtos dainos apie draugystę ir meilę, ištikimybę ir laukimą, kurių buvo malonu pasiklausyti dar kartą.

Žada tapti tradicija                     

Sedos kultūros centro direktoriaus G. Griškėno teigimu, tokie šokių festivaliai yra vykę ir anksčiau, bet keletą metų buvo pritilę, o dabar atgimė su dideliu entuziazmu. „Postūmį įvykti šiandieniniam festivaliui padarė naujai susikūręs kolektyvas „Jurginas“, nors pati idėja jau sklandė. Tikimės, kad ir šis festivalis taps gražia tradicija, kaip ir „Žiemos romansai‘‘, „ Gėid vuolungelė“ bei kiti“, – sakė G. Griškėnas.

      Tradicijos tęsinio tikisi ir „Mitrulio“ bei „Jurgino“ šokių kolektyvų vadovė V. Danauskienė: „Tokie festivaliai skatina draugystę, suartina kolektyvus. Jau esame pakviesti į Mažeikius ir Ukrinus.“

Festivalio pabaigoje kiekvieno kolektyvo vadovui buvo įteikta padėka už dalyvavimą šokių festivalyje ir originalioje dėžutėje jurgino žiedo formos tortas.

Valerija KVEDARAITĖ

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode