Grožio paslaugų teikėjų laukia naujovės

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Kauno departamentas informuoja, kad  nuo   2016 m. lapkričio 1 d. įsigaliojo Lietuvos Respublikos Sveikatos apsaugos ministro 2008 m. sausio 28 d. įsakymo pakeitimas „Dėl privalomųjų pirmos pagalbos, higienos įgūdžių, alkoholio ir narkotikų žalos žmogaus sveikatai mokymų ir atestavimo tvarkos aprašo ir Asmenų, kuriems privalomas sveikatos ir / ar pirmosios pagalbos mokymas, profesijų ir veiklos sričių sąrašo, mokymo programų kodų ir mokymo periodiškumo patvirtinimo“.

Grožio srities specialistams, pradedantiems darbą, reikia išklausyti privalomosios pirmos pagalbos mokymus  (turėti pažymėjimą su kodu PP, išklausant privalomojo pirmos pagalbos pagrindinę programą ir kas penkerius metus atnaujinat žinias, išklausant tęstinę mokymo programą  PT). Taip pat turi išklausyti Privalomojo higienos įgūdžių mokymo bendrąją mokymo programą  HB ir specialiąją programą H3 (pažymėjimas išduodamas neterminuotai).

Asmenims baigusiems profesinį mokymą ir turintiems formaliojo profesinio mokymo teikėjo išduotą pažymėjimą apie pirmosios pagalbos ar higienos įgūdžių mokymo kursų baigimą, papildomai mokytis prieš pradedant dirbti arba pereinant dirbti į kitą darbą nereikia. Tokie asmenys mokosi ir jų įgytos sveikatos žinios ir įgūdžiai atestuojami pagal privalomojo pirmosios pagalbos mokymo tęstinę programą (kursai kartojami kas penkeri metai ir išduodamas pažymėjimas su kodu PT) ar privalomojo higienos įgūdžių mokymo specialiąsias programas (pažymėjimas su kodu H3 išduodamas neterminuotai).

Sveikatos žinių vertinimas atliekamas raštu iš sudarytų teorinių žinių klausimyno (20 klausimų). Privalomojo pirmosios pagalbos, higienos mokymų praktiniams įgūdžiams įvertinti atliekamos praktinės užduotys. Teorinės žinios vertinamos teigiamai, jeigu teisingai atsakoma į 70 proc. pateiktų klausimų, praktinė užduotis  –  teisingai atlikus pateiktą užduotį.

Išlaikiusiems teorinių žinių testą, o privalomojo pirmosios pagalbos mokymo ar higienos įgūdžių mokymo atveju – ir gavusiems teigiamą praktinės užduoties įvertinimą, mokymą vykdantis fizinis arba juridinis asmuo išduoda Sveikatos žinių ir įgūdžių atestavimo pažymėjimą.

Neišlaikiusiems teorinių žinių testo ar gavusiems neigiamą praktinės užduoties įvertinimą asmenims, ne anksčiau kaip po 3 kalendorinių dienų, po vykusio privalomojo mokymo metu įgytų sveikatos žinių ir įgūdžių atestavimo, leidžiama vieną kartą perlaikyti teorinių žinių testą ir (ar) atlikti praktinę užduotį. Neišlaikius pakartotinio teorinių žinių testo ir (arba) gavus neigiamą praktinės užduoties įvertinimą, pažymėjimas neišduodamas ir siūloma kartoti (išklausyti) privalomojo mokymo programą.

Už privalomojo mokymo kokybę, pažymėjimų išdavimo tvarkos ir licenzijuojamos  visuomenės sveikatos priežiūros veiklos sąlygų pažeidimus atsako privalomojo mokymo veikla besiverčiantis fizinis arba juridinis asmuo.

Grožio paslaugų specialistai privalomosios pirmos pagalbos mokymo bei higienos įgūdžių mokymo galiojančius pažymėjimus privalo turėti darbo vietoje.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode