Pianistai „klaidžiojo“ lietuviškos muzikos labirintais

     Savaitgalį Mažeikių Vytauto Klovos muzikos mokykloje vyko VI Žemaitijos jaunųjų pianistų konkursas „Lietuviškos muzikos labirintais“, kuriame dalyvavo visas būrys muzikantų iš aplinkinių ir tolimesnių rajonų. Išrinkti nugalėtojai, prizininkai ir diplomantai, apdovanoti nominacijų laureatai.

Turi kur pasirodyti

     Pasak vienos iš renginio organizatorių fortepijono mokytojos metodininkės Ingos Grušaitės, idėja rengti tokio lygio pianistų iš pradžių festivalį, paskui konkursą prieš 12 metų kilo mokytojai metodininkei Danutei Pocienei, kuri ir dabar padeda organizuoti konkursą. I. Grušaitės teigimu, tuo metu regione nebuvo jokio pianistų konkurso, išskyrus Plungėje fortepijoninių ansamblių konkursą. Pradžioje buvo kviečiami tik aplinkinių rajonų pianistai. Praėjus I festivaliui-konkursui, sulaukta norinčių dalyvauti II iš tolimesnių rajonų. Taip po truputį festivalis-konkursas išaugo į tikrą jaunųjų pianistų konkursą, kuriame buvo skirstomos prizinės vietos, renkamas Grand Prix laimėtojas ir diplomantai.                                                   

Dalyvių – daug

     Renginio organizatoriai džiaugėsi, jog šiemet konkurse dalyvavo itin didelis skaičius dalyvių – 70, kai ankstesniais metais jų būdavo mažiau. Per 20 jaunųjų pianistų buvo iš Mažeikių Vytauto Klovos muzikos mokyklos, kiti suvažiavo iš Klaipėdos Jeronimo Kačinsko ir Juozo Karoso, Klaipėdos r. Priekulės muzikos mokyklų, Kretingos ir Kretingos r. Salantų meno mokyklų, Šilutės meno mokyklos ir jos Kintų skyriaus, Rietavo Mykolo Kleopo Oginskio, Plungės Mykolo Oginskio, Plungės r. Platelių meno mokyklų, Akmenės r. Ventos muzikos mokyklos ir Skuodo meno mokyklos. Pirmą kartą dalyvavo Palangos Stasio Vainiūno ir Šilalės meno mokyklų pianistai.

     Dalyviai buvo suskirstyti į keturias kategorijas: A kategorija – 1–2 kl., B kategorija – 3–4 kl., C kategorija – 5–6 kl., D kategorija – 7–8 ir tęstinis ugdymas. Kiekvienas pianistas turėjo pagroti po du kūrinius – privalomą lietuvių kompozitoriaus ir kitą, laisvai pasirinktą.

Išrinko geriausius

     Pasak I. Grušaitės, konkurse dalyvavo visų Mažeikių Vytauto Klovos muzikos mokyklos fortepijono mokytojų mokiniai, tad nenuostabu, kad nemažai jų tapo laureatais, diplomantais, nominacijų laimėtojais. A grupės Grand Prix atiteko Dovydui Stonkui, I vietos laureatais tapo Eidmantė Jankutė, Gustė Gedvilaitė, Danielė Matulaitytė, Evelina Kriaučiūnaitė. II vietą laimėjo Rugilė Lieliungaitė, Gabrielė Jančiukaitė, Vytautė Šimkutė, Goda Jonauskaitė. III vietą užėmė Sofija Kosenko, Saulė Rudytė, Edgaras Kulikauskas, Austėja Mišeikytė, Monika Navickaitė. Diplomantais pripažinti Fausta Girskytė, Vytautė Jankauskaitė, Alantė Litvinaitė, Erika Zito, Paula Januškaitė, Dovydas Mykolas Vaicekauskas, Milda Alibajeva, Viltė Miliauskaitė.

     Prizą nominacijoje „Už techniškiausiai atliktą kūrinį“ B ir C kategorijose pelnė Vytautė Šimkutė ir Goda Jonauskaitė, „Už artistiškumą“ A kategorijoje – Erika Zito, „Už geriausiai atliktą lietuvišką kūrinį“ D kategorijoje – Evelina Kriaučiūnaitė.

     Jaunuosius muzikantus vertino komisija, kuriai pirmininkavo Klaipėdos Jeronimo Kačinsko muzikos mokyklos mokytoja ekspertė Vilija Revutienė, Šilutės meno mokyklos mokytoja metodininkė Liudmila Sandra Tunaitienė, Plungės Mykolo Oginskio meno mokyklos mokytoja metodininkė Aliona Alminienė ir Mažeikių Vytauto Klovos muzikos mokyklos mokytoja metodininkė Danutė Pocienė.

Apdovanojo visus    

     Kaip sakė renginio organizatorės, visi dalyvavusieji konkurse namo grįžo su dovanomis: „Šiemet mūsų renginys buvo gausesnis, turtingesnis. Diplomais ir dovanomis pagal amžių apdovanoti konkurso Grand Prix laimėtojai, laureatai ir diplomantai. Simbolinės dovanos, kurias mums pagamino dailės mokytojas Aleksandras Novak, įteiktos visiems dalyviams, jų mokytojams ir vertinimo komisijos nariams.“

     Dovanų sulaukė ir renginio šeimininkai. Jiems Klaipėdos Juozo Karoso muzikos mokyklos mokytoja ekspertė Vaiva Purlytė atvežė savo sukurtą ir išleistą muzikos pradžiamokslį, kurio puslapius puošia jos dukrytės piešiniai, o Klaipėdos Jeronimo Kačinsko muzikos mokyklos mokytoja ekspertė V. Revutienė padovanojo mažeikiškiams savo išleistų natų rinkinių.

     Laukiant komisijos įvertinimų, buvo rodomas animacinis filmas „Sing“, tad laikas neprailgo.

Padėjėjų netrūko

     I. Grušaitė džiaugėsi sulaukusi didelio pagalbininkų būrio, netgi savanorių. Pasak jos, renginį puikiai vedė pianistė Indrė Petrauskaitė bei buvusios Mažeikių muzikos mokyklos mokinės ir šio konkurso dalyvės Dovilė Vaizgielaitė bei Roberta Pocevičiūtė. Atidaryme dainavo dainavimo konkurso „Skambioji daina“, kuris vyko Plungėje, I vietos laureatės – I klasės vokalinis duetas Saulė ir Luka.Konkurso logotipą sukūrė ir gražius stendus parengė fraktalų piešimo „Sielos spalvos“ vadovė Ilona Dargienė. Kaip niekad sulaukta nuoširdžios pagalbos iš mokinių, kurie gelbėjo konkurso metu, kad viskas būtų vietoje, laiku, švaru įamžinta, tai fleitininkės Kamilė, Agnė, Goda, Giedrė, smuikininkė Goda, pianistė Saulė. Labai prisidėjo mokyklos budėtoja Aldona, pagalbinis darbininkas Antanas, mokyklos bibliotekininkė Laimutė. Prisijungė net I. Grušaitės ir D. Pocienės šeimos nariai.

     Ypač nuoširdų palaikymą muzikantai ir mokytojai jautė iš buvusio ilgamečio mokyklos direktoriaus Ričardo Grušo ir jo žmonos, buvusios mokyklos mokytojos Janinos. Buvęs mokyklos direktorius nuolat apsilanko mokykloje, dalyvauja renginiuose, domisi kas vyksta mokykloje, kaip gyvena mokytojai ir mokiniai.

Linkėjo eiti pirmyn

Labiausiai šiuo renginiu liko sužavėti konkurso dalyvių tėveliai, seneliai bei artimieji, kuriems tai neišdildomas įspūdis matyti savo vaikus scenoje kaip konkurso dalyvius, o dar labiau nugalėtojus. Jie džiaugėsi Muzikos mokyklos iniciatyva rengti šį konkursą ir toliau puoselėti jį, sutraukiant gabiausius jaunuosius atlikėjus, suteikiant jiems galimybę pademonstruoti savo meninius bei techninius sugebėjimus, pasisemti patirties iš kitų konkurso dalyvių ir galbūt pradėti savo kelią profesionalios karjeros link.

„Manome, kad šis konkursas tiek pasirodantiems atlikėjams, tiek jų tėveliams – tai muzikinė šventė, skirta padrąsinti jaunosios kartos pianistus tęsti muzikos mokslus, – sakė vieno iš dalyvių mama. – Be to, labai smagu, kad jauni atlikėjai domisi konkursais, ryžtasi juose dalyvauti. Jau vien rengimasis konkursui grūdina, padeda kaupti patirtį, leidžia pasitikrinti galimybes. Net nelaimėjus aukščiausių įvertinimų, dalyvavimas konkurse labai naudingas.

      Tėveliai dėkojo visoms fortepijono dalyko mokytojoms, kurių profesionalumas, begalinė meilė savo darbui ir nuoširdus atsidavimas vaikams atnešė tokių puikių rezultatų, kurie pralenkė visus tėvelių lūkesčius, buvusiam direktoriui ir jo žmonai už palaikymą.

      „Pasaulyje dar daug koncertų salių, dar daug nesugrotų kūrinių, tad linkime visiems VI konkurso „Lietuviškos muzikos labirintais“ dalyviams eiti tik pirmyn“, – sakė tėveliai.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode