„Ašvos malūne“ – tradicinė „Pienių vyno“ šventė

Saulėtą šeštadienio popietę kaimo turizmo sodyboje „Ašvos malūnas“ (Mažeikių r.) po dvejų metų pertraukos jau ketvirtą kartą surengta tradicinė „Pienių vyno“ šventė. Į pavasarišką renginį, kurio aprangos kodas – pienių žiedų spalva, susirinko svečiai ne tik iš Žemaitijos, bet ir iš kitų Lietuvos kampelių.

Iškeltos vėliavos
Šventę pradėjęs renginio vedėjas Tomas Jaz pakvietė į sceną prisistatyti vyndarius iš visos Lietuvos – Mažeikių, Marijampolės, Žagarės, Jonavos, Švėkšnos, Kėdainių – ir papasakoti, kodėl ir kiek metų užsiima vyndaryste, iš kokių uogų, vaisių gamina vynus.
Lietuvos nacionalinės vyndarių asociacijos prezidentas Modestas Česnauskas džiaugėsi darnia ir vieninga Lietuvos vyndarių komanda, o atvykusiems į šventę linkėjo pasidžiaugti ypatingais vyndarių pagamintais vynais, kurių asortimentas labai platus – per 100 rūšių. Prezidentas įteikė padėkas vyndarių gretas papildžiusiems naujiems nariams.
Renginio dalyvius sveikino ir gražių potyrių visiems linkėjo Latvijos Respublikos vyndarių asociacijos prezidentas.
Šventės atidarymo proga šalia Lietuvos Respublikos vėliavos iškelta Lietuvos nacionalinės vyndarių asociacijos vėliava.

Degustavo ir linksminosi
Atvykusieji turėjo galimybę susitikti su daugiau kaip 20 vyndarių iš visos Lietuvos, kvietusių paragauti iš įvairių uogų bei skirtingais metais pagamintų naminių vynų, pripažintų Lietuvos tautiniu paveldu. Vyndariai išsamiai papasakojo apie naminio vyno gamybos subtilybes, jų rūšis. Vynų degustacijos metu vyko konkursai – „Vynų vynas“ ir „Geriausias pienių vynas“, kur degustavusieji galėjo balsuoti už jiems labiausiai patikusius vynus. Iš pienių buvo pinamas ilgiausias vainikas, vyko pienių šaudymo ir vyno bokalo laikymo rungtys, veikė amatininkų mugė, kur norintieji galėjo įsigyti kalvių darbo gaminių, skrybėlaičių bei kitų daiktų.
Koncertinę programą, smagias dainas bei puikią nuotaiką susirinkusiesiems dovanojo žymūs Lietuvos atlikėjai Violeta ir Vilius Tarasovai, linksmos muzikos grupė „Nešpėtni bernai“ (Panevėžio r.), šokio studijos „Šokio banga“ kolektyvai – „Daisy“ ir „Ixit“ (vadovė Inga Diržininkienė), Telšių šokių, mados ir grožio studija „Lokė“ (vadovė Daina Tamulionienė).
Paskelbti ir apdovanoti „Ilgiausio pienių vainiko“, „Geriausio Lietuvos vyno“ bei Geriausio pienių vyno“ konkursų nugalėtojai, įteiktos atminimo dovanėlės.
Šventės šeimininkai – Junata ir Vytautas Knitos – dėkojo visiems vyndariams bei svečiams, apsilankiusiems „Pienių vyno“ šventėje, dalyvavusiems konkursuose bei rungtyse, ragavusiems iš visos Lietuvos suvažiavusių vyndarių pagamintus vynus.

Alina JONIKĖ

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode