Nerimo priežastis – informacijos trūkumas

Į „Būdo žemaičių“ redakciją kreipėsi grupė Žemaitijos g. 32 namo gyventojų, sunerimusių dėl to, kad jiems nepateikiama informacija apie namo renovaciją ir aplinkos tvarkymą, nekviečiami susirinkimai, neklausiama jų nuomonės.

Prašo pagalbos
„Mes, Žemaitijos g. 32, Mažeikiai, namo gyventojai, prašome Jūsų pagalbos išsiaiškinti dėl galimai savavališkų veiksmų gyventojų atžvilgiu. Norime žinoti, ar mūsų namas po renovacijos priduotas, ar nepriduotas, kadangi mūsų neinformavo apie tikslų renovacijos laiką, nesupažindino su ataskaitomis, techniniu,  investiciniu projektais. Girdėjome, kad kadastriniai matavimai priduoti 2016 metais, nors teigiama, kad renovacija baigta 2015 metais.
Kaip be kadastrinių matavimų galėjo būti priduotas namas? Norime žinoti, ar gyventojai turi teisę dalyvauti namo pridavimo procese, nes apie tai vėl nesame informuoti. Norime žinoti, kur dingo 90 tūkst. litų, skirtų vaikų žaidimo aikštelei ir mašinų statymo aikštelei įrengti. Nepilnai įrengta tik vaikų žaidimo aikštelė (buvo žadėta už šiuos pinigus įrengti mašinų stovėjimo aikštelę su šlagbaumu, pilnai sutvarkyti vaikų žaidimo aikštelę). Norime žinoti, kodėl dėl šių aikštelių įrengimo nebuvo kreiptasi į Žemaitijos g. 32 namo gyventojus, kodėl vėl nebuvo renkami parašai, kodėl nebuvo rengiamas susirinkimas. Norime žinoti, kieno užsakymu Žemaitijos g 32 ant namo stogo įrengta vaizdo kamera, kodėl nebuvo renkami namo gyventojų parašai. Taip pat norime žinoti, kieno užsakymu perkami želdiniai už namo gyventojų pinigus be jų sutikimo ir susirinkimo. Norime žinoti, kodėl vėl ir vėl pažeidžiamos mūsų, gyventojų, teisės. Kodėl be mūsų sutikimų priimami įvairūs sprendimai, susiję su Žemaitijos g. 32 namu, už kuriuos permokame?“ – kreipimesi redakcijai rašė šio namo gyventojai.

Namas priduotas
Mažeikių rajono savivaldybės Statybos ir remonto skyriaus vyr. specialistė Jūratė Eičinienė, namo renovacijos metu vadovavusi projekto vykdymui, informavo, jog namas Žemaitijos g. 32 po modernizavimo (atnaujinimo) yra priduotas: „Statybos užbaigimo aktas pasirašytas 2015 m. vasario 27 d. Nr. SUA-80-150227-00024. Namo kadastrinius matavimus užsako namą administruojanti įmonė. Namą administruojanti įmonė atstovauja butų ir kitų patalpų savininkams.“
Šiuo atveju namo gyventojams atstovauja UAB „Tavo pastogė“. 

Turėjo galimybę susipažinti
Namą administruojančios UAB „Tavo pastogė“ direktorius Antanas Naujokas, supažindintas su gyventojų keliamais klausimais, raštu atsakė, jog pagal Statybos darbų rangos sutartį, sudarytą 2013 m. rugsėjo 23 d. tarp Mažeikių rajono savivaldybės administracijos ir UAB „Konsolė“ (rangovo), atliko namo Žemaitijos g. 32 atnaujinimo (modernizavimo) darbus.
Pasak A. Naujoko, su UAB „Svertas“ paruoštu techniniu projektu butų ir kitų patalpų savininkai turėjo galimybę susipažinti Savivaldybėje ir „Tavo pastogėje“. Be to, su projektu gyventojai supažindinti ir pasiūlymus pateikė susirinkime, kuris vyko 2013 m. vasario 20 d. Kadastriniai matavimai atlikti 2016 m. Namo pridavimą organizavo Savivaldybė, sudarydama komisiją.
„Pastato aplinką tvarkė ir vaikų žaidimo aikštelę įrengė Mažeikių rajono savivaldybės pasamdytas rangovas, – informavo įstaigos vadovas. – UAB „Tavo pastogė“ įrengti vaizdo stebėjimo kameros neužsakė, želdinių pirkimo neorganizavo. Visi sprendimai dėl bendro naudojimo objektų priimami butų ir kitų patalpų savininkų susirinkime.“

Tvarkė kompleksiškai
Į gyventojų klausimus dėl aplinkos sutvarkymo atsakęs tuo metu buvęs atsakingas už projekto įgyvendinimą dabar Statybos ir remonto skyriaus vyr. specialistas Rustamas Safar-Zadė informavo, jog administracija visiškai įvykdė projektą „Mažeikių miesto naujamiesčio erdvių apie rekonstruojamus namus sutvarkymas“.
„Projekto metu buvo siekiama kompleksiškai sutvarkyti Mažeikių miesto naujamiesčio erdves apie rekonstruojamus namus. Įgyvendinus projektą, buvo sutvarkytos 22 rekonstruojamų daugiabučių namų kiemų erdvės, t. y. rekonstruota kiemų danga, automobilių stovėjimo aikštelės ir praplatinti įvažiavimai į jas, nutiesti nauji ir atnaujinti esami šaligatviai, atnaujintos apšvietimo sistemos, įrengtos vaikų žaidimo aikštelės ir mažoji architektūra, sutvarkyti želdiniai, – teigė vyr. specialistas. – Administracija, įgyvendindama projektą, siekė sudaryti sąlygas kokybiškesniam miesto gyventojų gyvenimui, pagerinti miesto estetinį vaizdą bei sukurti patrauklesnes ir saugesnes viešąsias erdves. Supaprastinto statybos projekto rengimo laikotarpiu, kiek leido galimybės, atsižvelgta į pateiktus daugiabučių namų gyventojų pasiūlymus bei pageidavimus. Viską lėmė skirtų lėšų trūkumas. Norėtume atkreipti dėmesį, kad gyventojai prie šio projekto savo lėšomis neprisidėjo.“

Ne viską įmanoma įgyvendinti
Pasak R. Safar-Zadė, prie Žemaitijos g. 32 namo buvo įrengta nauja vaikų žaidimo aikštelė, atnaujinta pėsčiųjų takų danga su bortais, veja, drabužių džiovykla, įrengta mažoji architektūra ir želdiniai. Visa turima informacija pateikta namo bendrijų pirmininkams (iš jų gauti suderinimai) ir daugiabučius namus administruojančioms įmonėms.
„Daugiabutį namą Žemaitijos g. 32 administruoja UAB „Tavo pastogė“. Prieš pradedant projektavimo darbus, UAB „Tavo pastogė“ atliko gyventojų apklausą, pagal kurią šio namo gyventojai pageidavo įrengti vaikų pramogų aikštelę; įrengti automobilių stovėjimo aikštelę, – sakė buvęs atsakingas už projekto įgyvendinimą specialistas. – Pirmas punktas atliktas, o antro punkto vykdyti nėra galimybių, nes daugiabučio namo sklypo ribose nėra vietos stovėjimo aikštelei įrengti. 2015-10-14 gauta deklaracija apie statybos užbaigimą. Projektas patikrintas VšĮ Centrinės projektų valdymo agentūros. Primename, kad prie Žemaitijos g. 32 pagal Žemaitijos gatvės rekonstrukcijos projektą jau buvo sutvarkytos prieš namą esančios viešosios erdvės (įvažiavimas, pėsčiųjų takai, automobilių stovėjimo aikštelė ir pan.).“
R. Safar-Zadė prašė sukonkretinti, kas būtent nebaigta įrengti vaikų žaidimų aikštelėje ir kokie želdiniai turimi omenyje, nes šioje vietoje persipina 2–3 skirtingi projektai.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode