Auginantiems savo kraštą – sparčiai populiarėjanti paroda Kaune

 

 

Lietuviškoms prekėms nebaisus nei lietingas oras, nei užsienio konkurentai. Tai puikiai įrodė į Kaune vykstančią parodą „Rinkis prekę lietuvišką“ su gausiu naujos produkcijos derliumi susirinkę mūsų šalies maisto produktų, tekstilės, kosmetikos ir kiti gamintojai.

„Vaikštant po parodą apima jausmas, kad šiandien Kaune susirinkusi visa versli Lietuva. Mūsų šalis maža, bet savo sveika ir kokybiška produkcija galime didžiuotis, mus vertina užsienyje, – parodos atidarymo metu kalbėjo žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė. – Kiekvienam gamintojui norėčiau nuoširdžiai padėkoti už indėlį auginant savo kraštą, o vartotojus paraginti rinktis prekę lietuvišką, vertinti tai, kas užauginta šalia mūsų“.

Tradiciškai parodoje dalyvauja daugiau  maisto pramonės atstovų, tačiau sparčiai didėja ir kitų pramonės šakų atstovų skaičius. Kaip informavo vienas iš pagrindinių parodos organizatorių, UAB „Ekspozicijų centro“ generalinis direktorius Erikas Piskunovas, pernai parodoje produkcijos naujienas pristatė apie 150 dalyvių, šiemet – jau 220.

Parodoje krenta į akis tai, kad tarp dalyvių labai daug jaunų žmonių. Parodoje ypač daug prekių skirta moterims, jaunoms šeimoms. Parodos organizatoriai šiais metais I–ąjį kartą kartu su paroda „Rinkis prekę lietuvišką“ rengia ekspoziciją „Mados pasažas“, kurioje pristatomi nauji lietuviškų prekių ženklai.         

Kasmet paroda stengiasi vartotojus nustebinti naujais gaminiais. Atidarymo ceremonijos metu iš ministrės V. Baltraitienės rankų parodos medalius ir diplomus gavo juodos ruginės duonos su kanapių sėklomis, rugių dribsnių lazdelių, šimtalapio, sūrio, skanėstų su slyvomis ir juodaisiais serbentais ir kitos produkcijos gamintojai.

„Šiandien rinkoje turime daugybę kokybiškų lietuviškų gaminių, tačiau svarbu, kad būtų ir valgytojų. Palaikykime savo gamintojus, rinkimės tai, kas užauginta natūralioje aplinkoje“, – parodos lankytojus ragina žemės ūkio ministrė V. Baltraitienė, į parodą atvykusi kartu su šeima.

Žemės ūkio ministerijos stende ir mažų, ir didelių parodos lankytojų laukia spalvingas vaišių stalas. Visi norintieji gali paragauti ne tik ministrės paraikyto desertinio varškės sūrio, bet ir naminio obuolių pyrago, vištienos pašteto su spanguolėmis ir naminiu sviestu, burokėlių salotų su lietuviškais graikiškais riešutais, sumuštinukų su ajerų duona, lašinių, pasimėgauti namine gira, netgi rudenine moliūgų sriuba. Renginio vedėjas Gediminas Juodeika smalsuolius patikina, kad visi šie skanūs valgiai pagaminti vien tik iš Lietuvoje išaugintų kokybiškų produktų. „Auginome auginome savo kraštą, o dabar kviečiame Jus paskanauti, kokie gavosi rezultatai. Visos geros gaspadinės renkasi tik kaime užaugintus produktus“, – šypsosi aštrialiežuvis vedėjas. Lankytojai ne tik ragauja, bet ir iš virtuvės šefų lūpų išgirsta daug įdomių kulinarinių patarimų, ką galima skanaus pasigaminti iš sezoninių lietuviškų produktų. Visiems įdomūs ir dalijami lankstinukai su patiekalų receptais.

Žemės ūkio ministerija

Stende savo duonos gaminius pristato ir jais prekiauja ūkininkas A. Kisielis, medų ir bičių produktus –  L. Kazėnas ir A. Rančienė, įvairiausių rūšių sūriais vaišina E. Zvicevičienė, vaisiais ir uogomis –  R.Skučienė, raugintas daržo gėrybes siūlo E. Abukauskas.

Žemės ūkio ministerijos inicijuota pilietinė iniciatyva „AuGink savo kraštą“, kurios tikslas – ugdyti sveiką, stiprią ir pilietišką visuomenę, didinti vietinių žemės ūkio produktų žinomumą ir skatinti jų vartojimą, įgauna vis didesnį pagreitį. Prie šios iniciatyvos jau prisijungė šalies žiniasklaidos priemonės, dauguma Lietuvos savivaldybių, A.Stulginskio universitetas, Lietuvos skautai, Lietuvos kaimo turizmo asociacija, Priekrantės verslinės ir rekreacinės žuvininkystės asociacija bei kitos organizacijos.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode