Šilta, rudeniška ir spalvinga paroda

Mažeikių muziejuje šventiškai atidaryta tautodailininkių Dalios Jankuvienės ir Danguolės Juškienės rankdarbių ir fotografijos paroda „Žmogui reikia žmogaus“.

Apie darbų autores

Daliai Jankuvienei rankdarbiai (mezgimas, siuvimas, nėrimas vąšeliu, siuvinėjimas kryželiu) visą gyvenimą užėmė didžiausią laisvalaikio dalį. 2004 m. surengtos pirmosios autorinės parodos, o 2014 m. menininkė buvo priimta į Lietuvos tautodailininkų sąjungą.

Danguolei Juškienei nuo vaikystės labai patiko įvairūs rankdarbiai: mezgimas, nėrimas, atviručių gaminimas iš surinktų ir sudžiovintų augalų. Jaunystėje mėgo stebėti dangų, o dabar dangaus didybę ir nenusakomą jo grožį, stengiasi užfiksuoti savo fotografijose. 2008 m. moteris pradėjo domėtis vėlimo technika ir tai tapo jos mėgiamiausiu laisvalaikio užsiėmimu. Pirmoji veltų gaminių paroda įvyko 2010 m. Mažeikių r. savivaldybės Kultūros centre, vėliau sekė parodos Lietuvoje ir užsienyje. 2011 m. Danguolė buvo priimta į Lietuvos tautodailininkų sąjungą.

Daug gražių akimirkų

Parodų salė, kurioje dvi talentingos mūsų miesto moterys eksponavo savo kūrybą, vos sutalpino renginio žiūrovus ir svečius. Sunku surasti žodžius, kurie galėtų geriausiai ir tiksliausiai apibūdintį šios įsimintinos šventės formatą. Štai poetė Vilhelmina Imbrienė, grodama akustine gitara, padainavo keletą savo kūrybos dainų. Vokalinis duetas: Irena Remezienė ir Danguolė Juškienė buvo tikra vakaro staigmena, sužavėjo klausytojus bei sulaukė audringų aplodismentų. Ne visi žinojo, kad Danguolė jau senokai vaidina spektakliuose, dainuoja Trečiojo amžiaus unversiteto (TAU) vokaliniame ansamblyje. Solistėms vokališkai talkino, akordeonu grojo ir savo autorines dainas pristatė kitas žymus mūsų krašto atlikėjas Stanislovas Žebrauskas. O kokias ovacijas sukėlė mažieji madų demonstruotojai, kurių žaismingoje komandoje buvo net penki nepakartojami Dalios Jankuvienės anūkai!

Liko sužavėti

Iš susirinkusiųjų nuotaikų ir pasisakymų – jautrus, šiltas ir žmogiškas renginys. Niekas nenuobodžiavo ir neskubėjo namo. O parodoje netikėtai apsilankę mūsų miesto svečiai iš Dortmundo (Vokietija) tikino, jog buvo sužavėti ir džiaugėsi, kad likimas jiems padovanojo unikalią galimybę pamatyti iš arti lietuvišką renginį ir be galo dvasingą šventę. Jie ne tik plojo, bet, kaip ir dauguma žiūrovų, džiūgavo bei bandė pritarti Stanislovo dainų priedainiams.

Patyrinėti ir pakalbėti apie eksponuojamų darbų meninę vertę dar bus galima ateityje, kadangi abi menininkės tebėra savo įstabių kūrybinių ieškojimų kelyje ir nežada sustoti.

Paroda veiks iki spalio mėnesio pabaigos.

Vytas ALEKNAVIČIUS

Autoriaus nuotr.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode