„Auksiniam feniksui“ – mažeikiškių kandidatūros

Lapkričio 11 d. 16.00 val. Vilniaus miesto rotušėje vyks „Auksinio fenikso“ apdovanojimai. Šiemet svarbiausiam Lietuvos kultūros centrų asociacijos įvykiui – „Auksinis feniksas“ apdovanojimams – Mažeikių rajono savivaldybės kultūros centras pateikė dviejų pretendentų kandidatūras. „Geriausio metų kultūros ir meno kūrėjo“ nominacijai gauti siūloma Mažeikių rajono Urvikių kultūros centro direktorė Vita Černookienė, o į „Geriausio metų kultūros centro vadovo“ nominaciją – Sedos kultūros centro direktorius Gintautas Griškėnas.

V. Černookienė šiemet atstovauja Mažeikių rajonui ir kandidatuoja į „Geriausio metų kultūros ir meno kūrėjo“ nominaciją. Mažeikių rajono kultūros centrų direktoriai vieningai nusprendė, kad būtent ši kandidatė geriausiai atitinka Lietuvos kultūros centrų asociacijos „Auksinis feniksas“ apdovanojimų nuostatų reikalavimus. V. Černookienė pateikė ir įgyvendino ne vieną Šiaurės vakarų Lietuvos vietos veiklos grupės projektą, teikė paraiškas į Lietuvos aplinkos apsaugos investicijų fondą, kurių dėka pavyko pritraukti lėšas. Vadovės kūrybiškumo dėka sutelktas didžiulis rėmėjų ratas, pasiekė, kad būtų sutvarkyta Urvikių miestelio aplinka. Jos dėka vykdoma edukacinė programa „Duonos kelias“. Į edukacinius užsiėmimus atvyksta turistų ne tik iš Lietuvos, bet ir iš užsienio. Neseniai lankėsi svečiai iš Vokietijos. Urvikių kultūros centro patalpose yra sporto klubas, kuriame organizuojami ir sporto turnyrai. Veikia vaikų ir jaunimo rankdarbių klubas, suburta nemažai meno kolektyvų, įkurta klėtelė – rašytojos Žemaitės muziejus. V. Černookienę galima laikyti kultūros ir meno kūrėja, atidavusia daugelį savo gyvenimo metų Urvikių kaimo žmonėms, juos jungiant į kultūrinę bendruomenę, taip pat kuriant ir organizuojant kultūrinius renginius, edukacines programas, puoselėjant ir gerinant Kultūros centro erdves.

G. Griškėnas šiemet atstovauja Mažeikių rajonui ir kandidatuoja į „Geriausio metų kultūros centro vadovo“ nominaciją. Mažeikių rajono kultūros centrų direktoriai vieningai nusprendė, kad būtent šis kandidatas geriausiai atitinka Lietuvos kultūros centrų asociacijos „Auksinis feniksas“ apdovanojimų nuostatų reikalavimus. G. Griškėnas 1988 m. įkūrė ir iki šiol vadovauja folkloro ansambliui „Rėmolee“. Kolektyvas aktyviai puoselėja ir populiarina Sedos ir Mažeikių krašto etnokultūrą, dalyvaudamas vietiniuose, regioniniuose, tarptautiniuose folkloro festivaliuose. Kandidatas prisidėjo ir talkino išleidžiant garsajuostę „Rėmolee“, darant garso ir vaizdo įrašus Lietuvos Respublikos televizijoje. Jis yra 2015 m. vaikų ir jaunimo kompaktinės plokštelės „Kalns unt lygė lauka...“ leidėjas ir vienas iš sudarytojų. Sedos kultūros centro vadovas nuolat ieško originalių, naujų kultūrinės veiklos formų. Kartu su kolektyvu parengė ir pristatė „Užgavėnių“, „Patalkio“, „Vasaros darbų“, „Rugiapjūtės“, „Vakarojimo“, „Pasėjau linelius“, „Šienapjūtės“ ir kitas programas. G. Griškėnas yra kasmetinių projektų „Sedos apylinkių tautosakos kaupimas“, „Sedos apylinkių gyvosios tradicijos tęstinumas“, „Sedos apylinkių etnografijos sklaida“, „Sedos apylinkių rugiapjūtės papročiai“, kasmetinio respublikinio folkloro festivalio „Gėid vuolungelė“ (rengiamas jau 14 metų), „Jurginų šventės“ iniciatorius ir sumanytojas. Mažeikių rajono atstovas Sedos kraštą garsina rekordiniu žiedu. G. Griškėno dėka Seda jau kelerius metus iš eilės tampa jurginų sostine. Jurginų Žiedų žiedas (39 687 jurginų žiedai, 745 kv. m.) agentūros „Factum“ pripažintas rekordiniu ir įrašytas į Lietuvos rekordų knygą.

„Auksinis feniksas“vienas garbingiausių ir reikšmingiausių Lietuvos kultūros centrų asociacijos visos šalies apdovanojimų kultūros srityje. Apdovanojimo tikslas – pagerbti fizinius ar juridinius asmenis, labiausiai nusipelniusius šalies kultūros kūrimui ir plėtrai, perdavimui, saugojimui bei kultūros centrų sistemos vystymuisi, tobulinimui ir viešinimui. „Auksiniai feniksai“ bus teikiami „Geriausiam metų kultūros centro vadovui“; „Geriausiam metų kultūros ir meno kūrėjui“; „Geriausiam metų kultūros centro partneriui“; „Metų kultūros mecenatui ar rėmėjui“ ir „Metų kultūros politikui“. Šiemet „Auksiniam feniksui“ pristatyti ir į penkias garbingas nominacijas po atrankos antro turo pretenduoja daugiau nei penkiasdešimt pretendentų, tarp kurių – rajonų merai, verslininkai, pramonės, verslo ir visuomeninės organizacijos, žurnalistai, vadybininkai, dvasininkai, meno kolektyvų vadovai, kultūros ir meno kūrėjai.

Romas MATULIS

Lietuvos kultūros centrų asociacijos prezidentas

            

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode